October 20, 2021

Fakultet

Informacije iz svih područja

Kloniranje diska od računala

Opće je poznato da je hard disk kompjuterska komponenta s najkraćim rokom trajanja. Da bi stvar bila još bolja, on je zaslužan za pohranu podataka i u slučaju kvara pristup podatcima će biti onemogućen. Stvar ipak nije toliko crna, jer je moguće odraditi kloniranje diska i tako sve bitne podatke čuvati na dva mjesta i biti siguran da neće nestati. Vjerojatnost da će dva diska u isto vrijeme prestati raditi nije velika, a čak i u tom slučaju postoje firme koje obavljaju spašavanje podataka s hard diska.

Hard disk

Opće je poznato da je hard disk kompjuterska komponenta s najkraćim rokom trajanja.

Kloniranje diska daje sigurnost

Koliko puta ste se našli u situaciji da ste dovršavali nešto bitno na računalu i ono se je ugasilo, te su sve stvari bile izgubljene? Ova situacija se je prije nekoliko godina dešavala često, jer Windows nije imao automatsko pamćenje i tu se je gubilo puno vremena oko ponovnog rada. Puno gora stvar može se dogoditi u slučaju kvara diska, kada je izgubljeno sve važno s njega. 

Kloniranje diska daje sigurnost, jer ćete tako imati dva fizička uređaja s važnim podatcima i biti sigurni da ih nećete izgubiti. Klonirajte disk i stavite ga u ladicu, te u slučaju kvara jednostavno zamijenite i imajte pristup svim važnim datotekama.

Kloniranje slike

Postoje dva načina za sigurnu pohranu podataka, a to je kloniranje diska ili slike. Kloniranje slike će kopirati sve stvari s diska na drugi, postavke sustava, datoteke i sve što se na njemu nalazi. To će biti identičan hard disk s jednakom količinom podataka kao i original. 

S druge strane, kloniranje slike omogućavaju sigurnosnu kopiju hard diska koja je komprimirana i tako zauzima puno manje prostora. Kako bi se koristila, slika se naknadno prvo mora raspakirati na disku i tek onda koristiti. Kloniranje diska je bolji odabir ako ste sigurni da vam neće biti potrebno ponovno kloniranje uskoro, dok je slika bolja opcija za redovan backup

SSD disk i kloniranje

Ako ste se odlučili na kloniranje diska, potrebno je kupiti novi uređaj za pohranu. Najbolji odabir je SSD disk koji pruža znatno bolje performanse od hard diska. Možete klonirati HDD na SSD i u računalo vratiti SSD te tako ujedno i ubrzati svoje računalo. Prilikom ugradnje SSD diska osjetiti ćete znatno poboljšanje performansa i brže učitavanje svih stvari iz memorije. 

Kloniranje diska predstavlja najsigurniji način za fizičko čuvanje podataka, jer je neophodno imati važne podatke na dva uređaja. Tako ćete biti sigurni da nećete izgubiti podatke, već u slučaju kvara samo zamijenite disk.

U toj kategoriji: