May 17, 2022

Fakultet

Informacije iz svih područja

Savjeti kod kupnje grafičke kartice

Jedna od najvažnijih komponenti računala je grafička kartica, koja je zaslužna za vizualni prikaz svega što odrađuju ostale komponente. Ona je izuzetno popularna komponenta kod gejmera, jer je pokretanje zahtjevnih igara bez nje nemoguće. Kako biste kupili kvalitetnu i dobru grafičku za PC, veoma je bitno da se prethodno informirate o tome na što trebate paziti kod odabira i koje karakteristike morate gledati. Kroz nastavak članka vam donosimo više informacija o odabiru i kupnji kvalitetne grafičke kartice.

Marke grafičkih kartica

Kao i kod svake tehnološke opreme, osim samih karakteristika, veoma je važno da iza komponente stoji dobar brend. Najpopularniji proizvođači grafičkih kartica su:

  • nVidia
  • AMD
  • ASUS

Ovo su veoma kvalitetni brendovi i odabirom njihovih kartica zasigurno nećete pogriješiti što se tiče kvalitete. Ovisno o modelu kartice i godini izlaska, ovisi i cijena, a za igranje najnovijih i najzahtjevnijih igrica morat ćete zaviriti dublje u džep. Prilikom odabira, nemojte se fokusirati na jedan brend, već provjerite specifikacije kartica koje su ušle u uži odabir i usporedite ih s cijenama.

Grafička kartica

Jedna od najvažnijih komponenti računala je grafička kartica

Memorija grafičkih kartica

U narodu se priča da veća RAM memorija grafičke kartice znači i bolje specifikacije. Većina neukih ljudi u ovom području prilikom odabira kartice gleda isključivo koliko gigabajta ima kartica, no to je potpuno pogrešan pristup. Osim Gb, obratite pozornost na tip memorije. Razlikujemo dva tipa memorije kod današnjih kartica:

  • GDDR3
  • GDDR5

GDDR5 tip memorije je duplo brži, tj ima dva puta veću propusnost. Ako tražite karticu za zahtjevne zadatke, tada bi on trebao biti vaš izbor.

Ostale komponente u računalu

Grafičke kartice ne mogu raditi same i veoma je bitno da su sve komponente kompatibilne. Ako imate loš procesor i malo RAM-a u računalu, nemojte kupovati najbolju grafičku jer vam ona neće pomoći. Bitno je da cijeli PC kao cjelina djeluje skladno. Dobra grafička kartica bez ostalih komponenti neće biti rješenje za zahtjevne igrice.

Također, morate paziti da vam je kućište dovoljno veliko za grafičku koju namjeravate kupiti, kako ne biste kupili preveliku i morali kupovati veće kućište.

Čitajte i sljedeći članak: Raste popularnost kriptovaluta

Kriptovalute se temelje na matematičkom pristupu zaštite informacija.

Najbolje grafičke kartice za zahtjevne igre

Ako vam budžet dozvoljava i imate mogućnost kupnje skupljih komponenti, ovo su neke najbolje grafičke kartice za današnje igrice:

  • Nvidia Quadro RTX 5000
  • GeForce RTX 2080 
  • Radeon RX 5700 

Ovi modeli dolaze u raznim varijantama s drugom količinom memorija, a ovisno o vašim zahtjevima birate onu koja vam najviše odgovara. U web trgovini anni.si možete pronaći najbolje grafičke kartice za PC, po odličnim cijenama. 

Čitajte i sljedeći članak: Jeftin toner za HP printer dostupan online

U toj kategoriji: