May 17, 2022

Fakultet

Informacije iz svih područja

Spašavanje podataka iz diska je sve traženije

Računala su danas mnogima postala nezamjenjiv alat koji svakodnevno koriste. Bilo da je riječ o stolnim ili prijenosnim računalima, mnogi danas ne mogu zamisliti život bez njega, što zbog poslovnih obaveza, što zbog korištenja za osobne potrebe. Kao srce računala možemo zamisliti disk koji je komponenta koja se koristi za pohranu svih vrsta podataka.

I iako nitko ne voli kada mu se pokvari neka komponenta, najveći problem nastaje kada dođe do kvara diska i gubitka podataka. On se lako zamijeni novim, ali gubitak podataka je nešto od čega mnogi strahuju. Srećom, spašavanje podataka iz diska danas je glavni dio poslovanja nekih tvrtki.


Spašavanje podataka iz diska danas mogu obaviti brojne tvrtke koje su se specijalizirale upravo za tu vrstu usluge.

Softverski i hardverski kvarovi diska

Spašavanje podataka iz diska danas mogu obaviti brojne tvrtke koje su se specijalizirale upravo za tu vrstu usluge. Pristup se razlikuje ovisno radi li se o :

  • Softverskom kvaru
  • Hardverskom kvaru

Ako je riječ o softverskom kvaru, tada se koriste razni programi koji mogu pomoću u restauriranju podataka s diska. Kad je riječ o hardverskom kvaru, tada se koriste posebni uređaji koji mogu doprijeti do podataka koji su spremljeni na pločama diska. Taj postupak je nešto zahtjevniji i skuplji za korisnika takve usluge.

Dijagnostika diska kao prvi korak

Kada se odlučite na spašavanje podataka iz diska i odnesete ga u neku od tvrtki koja to može napraviti, prvi korak je uvijek isti, a riječ je o dijagnostici diska. Ona za svrhu ima pregledavanje njegovog stanja i kako bi stručne osobe utvrdile o kakvoj vrsti kvara je riječ i metodi koja bi se koristila za popravak i pokušaj vraćanja podataka. 

Isto tako, nakon te dijagnostike ćete dobiti procijenjeni postotak uspjeha te usluge, odnosno što možete očekivati te cijenu koju biste platili. Ako ste zadovoljni sa svim parametrima, tvrtka koju ste odabrali će nastaviti s postupkom restauriranja podataka.

Redovita izrada sigurnosnih kopija podataka

Kako vam spašavanje podataka iz diska uopće ne bi trebalo, preporučuje se da redovito radite sigurnosne kopije podataka. To podrazumijeva njihovo kopiranje na barem još jedno dodatno mjesto, npr. na neki vanjski tvrdi disk, USB stick, na neko mjesto za pohranu u oblaku i slično.

Ako to radite redovito, čak i ako dođe do kvara diska, moći ćete ga jednostavno zamijeniti i podatke vratiti s drugog medija gdje ste ih spremili te nastaviti dalje s normalnim radom.

U toj kategoriji: