May 17, 2022

Fakultet

Informacije iz svih područja

Brza provjera registracije domene

Dolazak interneta iz korijena je promijenio svijet i način na koji pristupamo i stvaramo informacije. Danas je na internetu dostupno milijarde web stranica i gotovo svo moguće svjetsko znanje. Samim time, sve više ljudi želi biti prisutno na ovako velikom mediju, koji je postao glavni i nepresušni izvor zabave, informacija i mnogih drugih stvari. Kroz ovaj tekst upoznat ćemo vas s domenama i uputiti gdje je moguća brza provjera registracije domene.

Internet domene

U prvoj fazi interneta domene nisu postojale, već su web stranice bile dostupne na IP adresama. Kako se je internet širio i rastao po broju korisnika, te IP adrese bilo je potrebno zamijeniti, kako bi samo surfanje bilo olakšano. Tako su nastale domene, adrese web stranica koje se lako pamte i ponovno posjećuju!

Odabir domene

Najteža stvar prilikom kreiranja stranica je odabir domene.

Ekstenzije domena

Internet domena predstavlja sam naziv web stranice i njenu adresu. Podijeljena je na dva dijela s točkom, prvi dio označava naziv stranice, dok je drugi dio ekstenzija domene. Naziv stranice birate sami, a između ekstenzija birate onu koja je slobodna. Danas su zauzete gotovo sve smislene .com domene na engleskom, stoga je potrebna provjera registracije domena, kako biste vidjeli koje su slobodne, a koje ne.

Najpoznatije ekstenzije domena su:

  • globalne ekstenzije (.com, .net, .org…)
  • specijalizirane ekstenzije za ustanove (.gov, .mil…)
  • nacionalne domene država (.hr, .si, .rs…)

Čitajte i sljedeći članak: DNS server omogućava dopmene na internetu

DNS server prvo traži korijen imena. Korijenski poslužitelj prvi je korak u pronalaženju rješenja imena domena, odnosno pokušaju pronalaska ispravne IP adrese, koju klijent traži.

Odabir domene

Najteža stvar prilikom kreiranja stranica je odabir domene. Budući da će domena predstavljati samu web stranicu i ujedno je njen naziv, veoma je važno da odaberete smislen naziv s kojim ćete biti zadovoljni. Domena stranice se ne mijenja, stoga nemojte žuriti s ovim korakom. Ona stvara autoritet i ako je odlučite promijeniti nakon mnogo godina web stranice, vaša nova web stranica znatno će se lošije rangirati na Googleu i ostalim tražilicama. 

Prilikom odabira domene glavni suradnik biti će vam provjera registracije, koja će vam ukazati na to je li željena domena slobodna i na kojoj ekstenziji.

Čitajte i sljedeći članak: Servis računala za dugo trajanje komponenti

Osim toga, u slučaju da ne možete upaliti računalo ili je postalo usporeno, servis računala će pomoći da se otkloni problem i vrati računalo na staro.

Registracija domene

Ako je provjera registracije domene prošla uspješno i vaša domena je dostupna za registraciju, vrijeme je za sljedeći korak. To je sama registracija domene, koja se odvija na period od minimalno godine dana. Vi ne postajete vlasnik domene, već je registrirana na vaše ime dok god je plaćate. U slučaju da istekne, netko drugi može registrirati vašu domenu, stoga budite sigurni da je na vrijeme produljite.

Sama registracija odvija se u nekoliko minuta. Odaberite željenu domenu i uplatite novčani iznos za njenu registraciju. Nakon uplate domena je registrirana na vaše ime i morate je povezati sa web hostingom, te će vaša stranica biti online!

U toj kategoriji: