May 17, 2022

Fakultet

Informacije iz svih područja

Servis računala za dugo trajanje komponenti

Računala su danas postala obavezna stvar svakog kućanstva i gotovo bi bilo nemoguće zamisliti stvarnost bez njih. Redovan servis računala je od iznimne važnosti za njegov ispravan rad i pomoći će duljem trajanju komponenti računala. Osim toga, u slučaju da ne možete upaliti računalo ili je postalo usporeno, servis će pomoći da se otkloni problem i vrati računalo na staro.

Kroz ovaj tekst ukazati ćemo na neke najčešće probleme i kvarove kod računala, kako se ono servisira te kako održavati računalo da bi se komponentama pružilo najbolje okruženje za rad.

Najčešći kvarovi računala

Računalo je sastavljeno od niza komponenata koje tvore cjelinu i ovisne su jedna o drugoj. U slučaju neispravnosti jedne komponente, u većini slučajeva nećete moći koristiti računalo ili će njegov rad biti znatno usporen. Najčešći kvarovi događaju se na sljedećim komponentama:

Naravno, kvarovi su mogući i kod drugih komponenata, no ove 3 su pod najvećim opterećenjem prilikom rada računala. Manje je često da se kvar dogodi na matičnoj ploči ili nekoj drugoj komponenti.

Računalo - komponente

Računalo je sastavljeno od niza komponenata koje tvore cjelinu i ovisne su jedna o drugoj.

Neispravan ventilator računala

Također, osim glavnih dijelova za rad računala, može se dogoditi i kvar na ventilatoru od određene komponente. U tom slučaju računalo će se samo gasiti zbog prekoračenja temperature i sprečavanja pregrijavanja. Tada je najbolje ne koristiti računalo, već ga odvesti na servis kako bi se zamijenio ventilator i spriječio daljnji kvar na određenoj komponenti koja košta znatno više.

Profesionalni servis računala

U slučaju da ste primijetili kvar na računalu, tada je najbolje odnijeti ga u profesionalni servis računala. Oni će inicijalnim pregledom i dijagnostikom problema otkriti gdje se nalazi kvar i reći vam cijenu popravka. Nakon toga će riješiti kvar na hardveru ili izmijeniti neispravne komponente. Tako će vaše računalo ponovno normalno raditi i biti ispravno.

Servis na daljinu

Servis računala na daljinu moguć je kod softverskih problema, poput računalnog virusa. U tom slučaju se serviser spaja na vaše računalo putem nekog programa koji mu omogućuje rad na daljinu i na taj način servisira probleme.

Održavanje računala

Kako bi računalo radilo dugo vremena, neophodan je redovan servis računala. Pod njega se podrazumijeva otvaranje kućišta i čišćenje prašine te izmjena termalne paste na procesoru. Na ovaj način osigurat ćete rad komponentama u čistom okruženju i smanjiti mogućnost pregrijavanja. 

U slučaju da niste stručni za redovno održavanje, najbolje je računalo odnijeti na servis jednom godišnje i tako se osigurati za sprječavanje mogućih kvarova komponenti, čija je zamjena znatno skuplja od čišćenja prašine i promjene paste.

U toj kategoriji: