May 17, 2022

Fakultet

Informacije iz svih područja

Kako se obavlja provjera registracije domene?

Odabir i provjera registracije domene

U uvodu smo ukratko objasnili što je domena, a sada ćemo malo detaljnije objasniti od čega se domena sastoji, kako odabrati pravo ime domene, te kako se obavlja provjera registracije domene. Domena se sastoji od dva dijela, a to su glavni dio i ekstenzija. Glavni dio birate sami, a ekstenzija je nepromjenjivi dio iza točke domene, poput .com, .hr ili .shop. Svaka domena je unikatna i upravo zbog toga se radi provjera registracije domene, kako bi se vidjelo je li domena slobodna za registraciju. 

Kod odabira domene morate paziti na to da ona bude smislena i što kraća. Domena predstavlja vaše ime na internetu i prema domeni će korisnici pamtiti vašu web stranicu. Možete ići na ime domene koje će biti ime vaše firme, vaše osobno ime ukoliko se radi u blogu ili možete opisati ono što radite (npr. kućninamještaj.net). 

Nakon što ste odabrali domenu koja vam odgovara, bitna je provjera registracije domene kako biste vidjeli je li ona slobodna. Ako nije slobodna na određenoj ekstenziji, poput .com, tada možete probati neku drugu ekstenziju. Također, slobodnih nacionalnih domena poput .hr ili .rs ima puno više i Google tražilica im daje prednost za traženje iz tih država, stoga biste trebali razmišljati o njima ako je stranica namijenjena nekoj zemlji.

Čitajte i sljedeći članak: SSL certifikati pružaju sigurnost posjetiteljima web stranica

Bilo da imate opću web stranicu s informacijama ili web trgovinu, certifikat SSL je neophodan da bi ona bila sigurna njenim korisnicima.

Registracija domene

Provjera registracije domene prošla je uspješno i domena je slobodna? Sljedeći korak je registracija domene. Sama registracija veoma je jednostavan proces koji se obavlja u nekoliko jednostavnih koraka. Prvi korak je dodavanje domene u košaricu, te ispunjavanje podataka o vama kao kupcu.

Savjeti kod kupnje grafičke kartice. Ne propustite nastavak teksta jer slijede super savjeti za kupce grafičkih kartica. Čitajte više …

U toj kategoriji: