May 17, 2022

Fakultet

Informacije iz svih područja

SSL certifikati pružaju sigurnost posjetiteljima web stranica

Web stranice su danas postale neophodan izvor informacija na internetu i iz dana u dan ih postoji sve više i više. Postoji nekoliko bitnih stvari bez kojih internet stranice ne bi mogle biti dostupne na internetu i sigurne posjetiteljima, a u današnje vrijeme neophodni su SSL certifikati za web stranice. 

Oni pružaju sigurnost posjetiteljima stranica i štite njihove podatke, tj. podatke koje upisuju na web stranici. Bilo da imate opću web stranicu s informacijama ili web trgovinu, certifikat SSL je neophodan da bi ona bila sigurna njenim korisnicima.

Certifikat SSL

Bilo da imate opću web stranicu s informacijama ili web trgovinu, certifikat SSL je neophodan da bi ona bila sigurna njenim korisnicima.

Izrada web stranica

Prilikom izrade web stranice tri stvari su potrebne da bi ona mogla biti dostupna na internetu:

  • internet domena
  • web hosting
  • SSL certifikati

Svaka od ovih stvari ima određenu svrhu i bez nje je u današnje vrijeme nemoguće imati sigurnu stranicu koja je posjetiteljima dostupna od 0 do 24 sata dnevno.

Što je domena?

Domena predstavlja web adresu internet stranice i preko nje posjetitelji pristupaju stranici. Ona je direktna veza između posjetitelja i web hostinga, a jedino što ju razlikuje od ostalih je njen naziv. Nema nikakvih tehničkih svojstava i ne utječe na brzinu ili dostupnost web stranice.

Što je web hosting?

Web hosting je zaslužan za pohranu vaše web stranice i svih podataka na njoj. On je server koji posjetiteljima domene pruža sve datoteke i prikazuje web stranicu. O njemu ovisi:

  • dostupnost stranice
  • količina podataka koju možete pohraniti na njoj
  • brzina učitavanja
  • broj posjetitelja koji stranica može primiti


Pročitajte sljedeći članak: Uz internetsko oglašavanje do novih klijenata

Google je danas jedna od najpoznatijih tražilica i koristi ga ogroman broj ljudi. Stoga i ne čudi kako je internetsko oglašavanje putem Googlea jedno od najzanimljivijih brojnim klijentima jer im može donijeti veliki doseg.

SSL certifikati su zaslužni za sigurnost

Svakodnevnim rastom broja korisnika interneta, neophodno je na njemu održavati sigurnost. Jedna od glavnih stvari koja se koristi na web stranicama u svrhu zaštite podataka internet korisnika su SSL certifikati. Oni enkripcijom uspostavljaju sigurnu vezu između posjetitelja i web hostinga i na taj način sprečavaju mogućnost da upisani podatci dođu u krive ruke. Ovo je od iznimne važnosti kod web trgovina i stranica gdje korisnici upisuju osobne podatke.

Vrste certifikata 

Postoje različite vrste certifikata SSL, a tri najpoznatije su:

  • EV SSL
  • Positive SSL
  • PositiveSSL Wildcard

Ovisno o tome kakva je web stranica, ovisi i koji trebate izabrati. EV je odličan odabir za web stranice gdje je potrebna visoka zaštita, Positive je dobar izbor za manje web trgovine i stranice, a Wildcard se koristi kod stranica gdje postoje i poddomene.

Osim same zaštite, danas su certifikati neophodni i kako bi web stranica imala autoritet na internetu i kako bi je tražilice, poput Googlea, dobro rangirale.

U toj kategoriji: