March 9, 2021

Fakultet

Informacije iz svih područja

Roštilj na ugljen

Roštilj na ugljen je za istinske ljubitelje roštilja jedini pravi roštilj. Za to postoji više razloga. Glavni razlog je miris koji meso ima nakon pečenja. Izgaranjem ugljena i drva stvara se karakterističan miris koji nije moguće postići primjerice plinskim ili električnim roštiljem.roštilj na uglje

Roštilji na ugljen također spadaju u najniži cjenovni razred pa su vrlo traženi. Nalazimo ih u nekoliko oblika. Od one najjeftinije varijante gdje nam je dovoljno kupiti jednu rešetku ispod koje ćemo složiti ugljen i drva do onih najskupljih u obliku velikih zidanih roštilja. Najčešći odabir su ipak oni srednje klase u obliku prijenosnih roštilja. To su najčešći roštilji manjih dimenzija koji imaju rešetku, a ispod rešetke se nalazi prostor u koji se stavljaju drva i ugljen. Sve to stoji na 3 ili 4 nogice koji često imaju i kotačiće pa je takav roštilj vrlo lako prenositi s jednog mjesta na drugo. Neke verzije roštilja na ugljen imaju još i preklopni dio kojima se nakon što se meso položi na rešetku pokrije taj cijeli prostor. To omogućava vrućem zraku da struji unutar tog dijela kako bi se još bolje sačuvali mirisi i kako bi se meso još bolje ispeklo.

Da bi dobili najbolje rezultate pečenja roštilja na ugljen, moramo voditi računa o više stvari. Prije svega, moramo pripaziti kakav ugljen kupujemo. Ugljen bi uvijek trebao biti suh, a u današnje vrijeme se često i umjesto ugljena koriste briketi jer gore istim intenzitetom. Što se tiče samog pečenja, bolje je pričekati da se ugljen i drva skroz razgore pa meso duže peći na nižoj temperaturi. Nije dobro često dizati poklopac i provjeravati meso jer se tako puno topline gubi. Neki roštilji tako imaju čak na poklopcu i ugrađeni termometar koji uvelike pomaže. Također treba paziti da na roštilju svi otvori za zrak budu otvoreni kako bi zrak mogao bolje cirkulirati.

Danas na tržištu imamo stvarno veliki izbor roštilja na ugljen. Prije smo roštilje pronalazili u samo specijaliziranim trgovinama, danas ih možemo pronaći u gotovo svakom šoping centru. Ukoliko smo se odlučili za roštilj na ugljen, potrebno je zapravo samo izabrati oblik, veličinu i prihvatljivu cijenu i spremni smo za roštiljanje.

U toj kategoriji: