May 17, 2022

Fakultet

Informacije iz svih područja

Provjera domene nikad nije bila lakša

Kada je internet izumljen nitko nije smatrao da će postati ovako velik kao što je danas. Danas su registrirane gotovo sve smislene .com domene, te je internet postao najvažnija stvar u životima mnogih ljudi. Provjera domene s druge strane danas je mnogo lakša nego prije, te svaki registar domena nudi opciju provjera domena i daje pregled slobodnih i zauzetih ekstenzija za određeno ime domene.

Što je internet domena i čemu ona služi?

Internet domena veza je između web stranice i web hostinga, te ona korisnika spaja s hostingom koji mu poslužuje podatke s vaše web stranice. Svaka domena u potpunosti je unikatna, a dijeli se na glavni dio i ekstenziju koja predstavlja njen nastavak. Najpoznatiji nastavci internet domena su .com, .net i .org nastavak, te nastavci domena od pojedinih država poput .hr ili .co.uk nastavka.

Kako se obavlja provjera domene?

Prije registracije internet domene mora se obaviti provjera da li je ta internet domena slobodna za registraciju. Budući da su sve domene unikatne, provjera domene neophodna je prije same registracije. Danas svaki registar domena nudi besplatnu provjeru slobodnih domena, a uz to o svakom imenu domene koje pretražujete dati će dostupnost za sve ekstenzije koje razlikujete.

Što učiniti kada je internet domena zauzeta?

Danas su gotovo sve smislene .com i .net domene registrirane, te ukoliko ne idete na stvaranje brenda nemoguće je pronaći slobodnu domenu za vaše poslovanje. Upravo zbog toga postoje razne ekstenzije internet domena, a u novije vrijeme sve je popularnija ekstenzija .io. Svi novi start up-ovi registriraju svoje web stranice na .io domene jer one imaju najviše slobodnih imena i na njima se planira stvoriti smislena budućnosti interneta.

Besplatna domena

Besplatna domena nije mit i postoje mnogi besplatni nastavci domena, poput primjerice .tk nastavka. Ovo je dobro početno rješenje, no ukoliko planirate imalo kvalitetnu web stranicu neophodno je kupiti neki plaćeni nastavak domene, jer na taj način vaša web stranica ima bolji autoritet. To će doprinjeti boljem mjestu na pretraživačima, a osim toga i kod korisnika će stvoriti dojam pouzdanosti i kvalitete. Domene se iznajmljuju na period od godine dana, a u prosjeku koštaju oko 10$ na godinu dana.

NAS Synology proizvodi uključuju samostalne inačice (DiskStation), kao i proizvode za serverske ormare (Rack Station) u različitim konfiguracijama. Čitajte više …

Izrada web trgovine. Izraditi web trgovinu je isto kao i urediti dućan. Za početak je potrebno urediti dućan, staviti proizvode na police, pronaći ugodnog prodavača, pripremiti sustav plaćanja i način isporuke.  Čitajte više …

Domena hr. Upravljanje .hr domenama dodijeljeno je CARNet-u, koji je centralni registar .hr domena.  Čitajte više …

U toj kategoriji: