May 17, 2022

Fakultet

Informacije iz svih područja

Pametni satovi su sve popularniji

Tržište zanimljivim elektroničkim uređajima (poznatijim pod nazivom gadgeti) sve je zanimljivije. Iz godine u godinu se pojavljuju sve napredniji uređaji, a oni koji su već dulje vrijeme na tržištu se obogaćuju novim značajkama. Vrlo popularni takvi uređaji su i pametni satovi. Prisutni su već dulje vrijeme na tržištu, ali u posljednjih godinu ili dvije se mogu sve češće vidjeti na rukama mnogih.

Pametni satovi su zapravo uređaji koji pružaju ono što pruža i bilo koji običan sat (pokazuju vrijeme), ali to sve čine na puno napredniji način

U početku su bili dosta skupi, ali zbog sve veće konkurencije, cijena im je dosta pala pa su si ovaj zanimljivi uređaj mogli priuštiti i oni koji su ga zbog toga ranije izbjegavali.

Općenito o pametnim satovima

Pametni satovi su zapravo uređaji koji pružaju ono što pruža i bilo koji običan sat (pokazuju vrijeme), ali to sve čine na puno napredniji način, uz brojne druge dodatke. Prije svega, posjeduju ekran koji je osjetljiv na dodir. To znači da svim značajkama možete vrlo brzo pristupiti. Pametni satovi se mogu promatrati i kao dodatak mobilnom uređaju. Naime, oni se s njime spajaju putem Bluetooth tehnologije te omogućuju da koristite brojne opcije koje biste mogli koristiti i na telefonu. Primjerice:

  • Možete primati/slati poruke
  • Možete se javiti na poziv ili vi nekoga pozvati
  • Možete pregledavati slike/videzapise/slušati glazbu
  • Možete vidjeti sliku uživo s kamere mobitela itd.

Naravno, ne posjeduju svi modeli pametnih satova iste značajke. Neki posjeduju samo neke, dok neki napredniji modeli mogu i još puno više toga.

Uz vrijeme prate i vaše zdravstveno stanje

Danas se na tržištu mogu pronaći i posebni uređaji poput sportskih narukvica koje posjeduju razne senzore putem kojih možete pratiti svoje zdravstveno stanje, broj prijeđenih koraka, kilometara, potrošene kalorije i slično. Sve to, ali i puno više od toga nude i pametni satovi pa se mnogi radije odlučuju za njihovu kupnju jer tako dobivaju više u jednom uređaju. 

Tako određeni modeli pametnih sportskih satova sadrže razne senzore koji su vrlo korisni sportašima, neki drugi modeli su specijalizirani za određene sportove, primjerice za ronjenje. Zato prije kupnje razmislite o njegovoj namjeni.

Operativni sustavi i kompatibilnost

Kao što je slučaj s mobilnim telefonima, pametni satovi također posjeduju operativni sustav. Apple Watch koristi posebno prilagođen sustav Watch OS i može se koristiti isključivo s iPhone mobilnim telefonima. Neki Samsungovi modeli koriste Tizien OS, a neki Google Wear OS. 

U svakom slučaju, prije kupnje provjerite je li pametni sat koji želite kupiti kompatibilan s vašim modelom pametnog telefona.

U toj kategoriji: