May 17, 2022

Fakultet

Informacije iz svih područja

Što je VPS hosting i za koje stvari služi?

Svaka stvar koja se nalazi internetu mora biti pohranjena na nekom fizičkom serveru koji će podatke slati korisnicima koji pristupaju toj stranici ili aplikaciji. Do sada ste, ukoliko niste previše upoznati sa svijetom računala i interneta, vjerojatno mislili da je hosting isključivo server za web stranice, no to nije tako. VPS hosting, koji je tema ovog teksta, predstavlja virtualni privatni server i on korisniku omogućuje sve ono što može raditi na svojem računalu. U nastavku donosimo detaljnije objašnjenje, stoga nastavite čitati.

Što je VPS hosting?

VPS skraćenica znači virtualni privatni server, virtualna mašina prodana od strane nekog internet hosting servisa. Ona radi na svojem operativnom sistemu, te pruža korisnicima potpunu kontrolu nad radom. To je server koji je podijeljen na više virtualnih dijelova, neovisnih jednim o drugima. Svaki VPS server se može paliti i gasiti zasebno i to ne utječe na rad drugih. VPS hosting server se koristi od strane više korisnika, no nitko osim vas nema pristup vašem dijelu i ne može čitati informacije sa njega, niti upravljati sa njime.

Prilikom iznajmljivanja VPS servera vi dobivate dio određenog servera na korištenje i on može raditi cjelodnevno, ima cjelodnevni pristup internetu i sa njime možete raditi što god možete i sa svojim kompjuterom.

Što je dedicated server?

Iako su ova dva pojma često puta prozvani sinonimima, oni ubiti predstavljaju dvije različite stvari. Dedicated server je zapravo web hosting koji je dijeljiv na više djelova. Kupac tada dobiva cijeli svoj web hosting server i taj prostor dijele sa drugim korisnicima u svrhu web hostinga. Dedicated server najviše koriste tvrtke za hostanje više različitih web stranica na istom serveru.

Kako se VPS hosting koristi?

VPS hosting se koristi jednostavno kao i vaše računalo, a jedino što će vam biti malo strano je spajanje sa njime. Putem nekog programa poput „Remote Desktop Connection“ koji je standardan dodatak na svim Windowsima, upisivanjem IP adrese i lozinke se spajate na server i koristite VPS. Nakon što se spojite vidite korisničko sučelje kao i na svojem kompjuteru, te sa VPS-om upravljate jednako kao i sa svojim računalom.

Kloniranje diska od računala. Kloniranje diska podrazumijeva stvaranje identične kopije vašeg hard diska na novi. Čitajte više …

Čitajte i sljedeći članak: Pametni satovi su sve popularniji. Pametni satovi su zapravo uređaji koji pružaju ono što pruža i bilo koji običan sat (pokazuju vrijeme), ali to sve čine na puno napredniji način, uz brojne druge dodatke.

U toj kategoriji: