May 17, 2022

Fakultet

Informacije iz svih područja

Bolje da vam nikad ne zatreba spašavanje podataka

Računalima se danas koristi vrlo veliki broj ljudi. Neki ih koriste gotovo svakodnevno za razne poslove, neki tek ponekad u svoje slobodno vrijeme. No, bez obzira kakav ste vi tip korisnika, sigurno ćete se složiti da su vam podaci na računalu vrlo bitni.

Slična stvar je i s drugim uređajima, poput mobitela ili tableta. Na njima često imamo spremljeno mnoštvo uslikanih slika, a ako dođe do nekog problema, slike bi mogle biti izgubljene, što je noćna mora svakoga. Srećom, spašavanje podataka je u određenim situacijama moguće, ali računajte i da je cijena takve usluge dosta visoka.

Popularne informatičke usluge

Spašavanje podataka postaje jedna od popularnijih informatičkih usluga. Razlog je vrlo jednostavan. Brojni korisnici, pogotovo veće tvrtke, ne mogu tek tako zaboraviti na podatke koji su nestali zbog određenog kvara. Zato će potražiti tvrtku koja im može ponuditi takve usluge. Nema ih toliko puno na tržištu, no imajte na umu da cijene znaju biti dosta visoke. Mnogim tvrtkama će cijena takve usluge biti itekako prihvatljiva, umjesto velikih gubitaka koje bi mogli imati ako ne vrate podatke.

Tvrtke koriste moderne tehnologije pri spašavanju

Jedan od razloga nešto više cijene za spašavanje podataka leži i u činjenici da se za uspješan rezultat koristi poseban softver i hardver, potreban isključivo za ovo. Tvrtke koje se time bave su uložile u njega pa je i za očekivati da moraju naplatiti tu svoju uslugu.

Najviše pažnje posvećuje se spašavanju podataka s tvrdih diskova. Na njih se bilježe svi vaši podaci, od dokumenata, slika, videozapisa i ostalo. Upravo zato tvrtke koje se time bave imaju posebne uređaje koji služe za analiziranje tvrdih diskova.

Uspješnost ovih računalnih usluga varira

Princip rada tvrtki koje nude spašavanje podataka je uglavnom isti ili vrlo sličan. Tvrtka će prvo zaprimiti tvrdi disk, mobitel, tablet ili nešto drugo, poslušati koje podatke osoba želi spasiti te će nakon toga pristupiti analizi. Nakon te analize, dobit će i informacije o mogućem problemu te ćete dobiti okvirnu konačnu cijenu. Na vama je tada da odlučite hoćete li nastaviti.

Imajte na umu da spašavanje podataka ne podrazumijeva uvijek 100%-tni povrat, već će taj postotak varirati, ovisno o težini samog kvara.

U toj kategoriji: