May 17, 2022

Fakultet

Informacije iz svih područja

Chromecast kao jednostavno streaming rješenje

Gledanje serija i filmova mnogima je omiljena zabava tijekom dana ili navečer. Isto tako, mnogi za to koriste laptop ili računalo iako im je vjerojatno bolja opcija gledanje na TV-u. Neki tako nisu niti svjesni činjenice da postoje uređaji koji bi im upravo to omogućili, na vrlo jednostavan način. Jedan od takvih uređaja je Chromecast koji služi upravo tome, odnosno za streaming vašeg sadržaja s računala ili drugih uređaja na TV.

Odmah je potrebno napomenuti kako je vrlo jednostavan za korištenje pa nema opravdavanja da ga ne nabavite, čak i ako niste previše informatički pismeni.

Postavljanje Chromecasta

Uređaj Chromecast morate spojiti na TV. To je vrlo jednostavno koristeći HDMI utor na TV-u kojeg danas posjeduju svi televizori novije generacije. Nakon toga morate još spojiti USB kabel u prvi slobodni utor pomoću priloženog Chromecast adaptera. Kao sigurnost da ste sve dobro spojili, provjerite je li na Chromecast uređaju zasvijetlila lampica.

Uređaj Chromecast morate spojiti na TV.

Uređaj Chromecast morate spojiti na TV. To je vrlo jednostavno koristeći HDMI utor na TV-u kojeg danas posjeduju svi televizori novije generacije.

Kada ste obavili taj „hardverski dio“, slijedi isto vrlo jednostavan „softverski“ dio. Potrebno je da upalite TV te izvor prebacite na odgovarajući HDMI izvor koji ste ranije koristili te će vas dočekati ekran za postavljanje.

Google Home aplikacija

Sljedeći korak za nastavak postavljanja Chromecasta je instaliranje Google Home aplikacije koju možete pronaći na njegovoj trgovini aplikacija Play. U toj aplikaciji ćete locirati Chromecast uređaj te ćete stvoriti posebnu Chromecast mrežu. Također, ovaj uređaj će se spojiti na vašu Wi-Fi mrežu i time se završava proces postavljanja. 

Sada ćete ga jednostavno moći koristiti sa svim drugim uređajima. Možete sliku s mobitela ili računala u par klikova poslati na TV i gledati sadržaj na TV-u bez ikakvih problema, iako se on cijelo vrijeme nalazi na drugom mjestu. 

Jednostavna kupnja u trgovinama s informatičkom opremom

Do prije nekoliko godina, uređaj Chromecast nije bilo moguće kupiti u Hrvatskoj, već je jedina opcija bila kupnja izvan Hrvatske, putem web trgovine. Velika potražnja za ovim uređajem na našim prostorima dovela je do toga da je danas lako dobavljiv i u hrvatskim trgovinama. Stoji nekoliko stotina kuna, no to je mala cijena za sve mogućnosti koje vam nudi.

Napredniji modeli nude još i neke dodatne mogućnosti, poput streaminga i igranja igara i slično. Ovisno o vašim potrebama, odlučite se za najbolji model koji će vam olakšati uživanje u gledanju raznog sadržaja putem TV-a.  

Čitajte i sljedeći članak: Koja je namjena kompjutera NAS Synology?

NAS Synology je specijaliziran za serviranje različitih tipova datoteka svojim hardwerom, softverom i posebnim konfiguriranjem. 


U toj kategoriji: