January 21, 2022

Fakultet

Informacije iz svih područja

Katalizator je neutralizator toksina iz automobila

Bez obzira vozite li auto na plin, dizel ili benzin, i vaš auto mora imati ispušni sustav. Ovo je izuzetno važan sustav koji se nalazi u svakom automobilu i koji utječe na količinu toksičnih plinova koje ispušta automobil. Upravo u cijeloj toj priči je veoma bitan katalizator. Sve stroži zakoni o emisiji toksičnih plinova u automobilima utjecali su na proizvodnju i razvoj katalizatora koji su sve kvalitetniji, ali i tehnički zahtjevniji za izradu.

Kako zapravo funkcionira katalizator?

Katalizator služi kao mjesto odvijanja katalitičkih reakcija i procesa koji smanjuju količinu ugljičnog monoksida i štetnih plinova kako bi se postigli zadani ekološki standardi. Sami katalizator izrađen je od skupih elemenata kao što su platina, rodij i paladij jer oni direktno sudjeluju u pročišćavanju plinova. Katalizatori se montiraju odmah iza ispušne grane, a novi automobili vrlo često imaju dva ili više katalizatora kako bi se zadovoljili strogi ekološki standardi.

Automobilski katalizator ima vrlo zahtjevan posao i podnosi veliki teret prilikom vožnje. Osim što se ispušni sustav trese tijekom svog uobičajenog rada, dodatne vibracije dolaze i od samog kretanja auta u vožnji. Dodatni teret za katalizatore dolazi i u obliku visokih temperatura, a podložni su i koroziji što nije čudno jer se nalaze na donjoj strani auta. Zbog toga je rok trajanja katalizatora obično do 180 tisuća kilometara.

Kako brinuti o katalizatorima?

Postoji mnogo razloga kvarenja katalizatora, od prolaska kroz lokve, čestih gradskih vožnji, prodiranja nesagorenih ostataka goriva do katalizatora i slično. Stoga je bitno otkriti simptome kvara katalizatora i djelovati na vrijeme. Najčešći simptomi su zveckanje tijekom vožnje, paljenje lampice „check engine“, prigušivanje motora zbog začepljenja i povećanje potrošnje goriva.

Uklanjanje katalizatora koji više nije za upotrebu nije dozvoljeno zakonom, osim od strane profesionalnog mehaničara i tvrtki koje ga uklanjaju. Iako je kupnja katalizatora najskuplje rješenje, ono je ujedno i najsigurnije i najdugotrajnije pa se većina vozača odlučuje za ovu soluciju.

Najrizičnija metoda popravka je kupnja već korištenog katalizatora na otpadima jer oni zapravo i nisu jeftini a njihova se montaža naplaćuje kao i montaža novog. Zbog toga, ako želite uštedjeti nemojte kupiti korišteni katalizator jer ne znate u kakvom je stanju. Investirajte u novi katalizator, a na tržištu se mogu naći i  povoljniji univerzalni katalizatori.

Trebaju vam nova sjenila za auto? Onda si sa klikom na link pročitajte članak na tu temu.

U toj kategoriji: