July 2, 2022

Fakultet

Informacije iz svih područja

Akumulatori su pokretači svakog auta

Najosnovniji dio automobila su akumulatori i oni su neophodni za pokretanje i rad svakog automobila. Oni su baterija u automobilu koja služi za pogon svih stvari dok motor ne radi ili paljenje motora. U slučaju da je akumulator prazan, tada neće raditi niti jedna stvar na automobilu, te ga se neće moći pokrenuti. Danas na tržištu ima mnogo poznatih marki akumulatora, a iz ponude se ističu Varta akumulatori kao jedni od najpoznatijih. U današnjem tekstu imate priliku pročitati sve o tome kako se održava akumulator, koji mu je vijek trajanja i kako ih odabrati.

Što su akumulatori?

Auto baterije ili akumulatori su osnovni pokretač svakog automobila. Oni u sebi pohranjuju električnu energiju koja je potrebna za pokretanje motora ili pokretanje drugih stvari u automobilu (podizači prozora, svjetla, radio…) dok je motor ugašen. Kada se motor upali alternator preuzima odgovornost za opskrbu električnom energijom, te uz rad motora puni akumulator. Zbog toga su kraće relacije smrtne za akumulator, jer ga alternator ne stiže napuniti. Prosječni vijek trajanja akumulatora je od 3-5 godina, a ovisi o kvaliteti akumulatora, te održavanju.

Održavanje akumulatora

Da bi akumulatori trajali što dulje, neophodno ih je održavati. S vremena na vrijeme provjerite razinu tekućine u njima i spojeve, te prema potrebi dodajte tekućinu ili stegnite spojeve. Osim održavanja, na vijek trajanja utječe i način korištenja automobila. Izbjegavajte slušanje muzike dok motor ne radi i gasite svjetla na automobilu. Sve ove stvari mogu znatno skratiti vijek trajanja akumulatora, a osim toga i kratke vožnje utječu na njegovu dugotrajnost.

Kupite akumulator online

Većina ljudi odgađa kupnju prije nego što se akumulator isprazni, a upravo to može vas staviti u dodatne troškove. Na benzinskim postajama akumulatori koštaju znatno više nego u nekim trgovinama ili internet trgovinama. U slučaju da osjetite probleme prilikom paljenja, tada se možete odlučiti na kupnju novog akumulatora i stavljanje u automobil, kako bi zlu ne trebalo bili spremni. Prilikom kupnje obratite pažnju na oznake akumulatora, jer nisu svi jednaki. Oznaka Ah označava koliko sati akumulator može proizvoditi struju od 1 A, te što je ona veća to je i kapacitet akumulatora veći. Poznate marke poput Topla ili Varta akumulatora su zasigurno najbolje, jer unatoč nešto višoj cijeni pružaju znatno bolju kvalitetu.

Pravo vrijeme za zamjenu poluosovine. Kada se sredina osovine podigne, osetit će se malo lufta. Čitajte više …

U toj kategoriji: