February 27, 2021

Fakultet

Informacije iz svih područja

Bolja vidljivost za veću sigurnost u vožnji

LED svjetla za auto bolje osvijetljavaju cestu u odnosu na klasična auto svjetla

Automobili su danas sve napredniji, jači i brži. Napredak tehnologije itekako je uočljiv u brojnim novotarijama koje su ugrađene u automobile novije generacije. Neki od tih noviteta nisu usmjereni samo na povećanje sigurnosti pri vožnji, nego više na lakoću i udobnost korištenja auta. 

S druge strane, veliki iskorak napravljen je po pitanju rasvjete na automobilima. Bolje svjetla znače bolju vidljivost čime se povećava sigurnost u vožnji. LED rasvjeta je već dosta dugo popularna u drugim industrijama, a LED svjetla za auto danas su sinonim za kvalitetnu rasvjetu.

Serijska rasvjeta kod novih modela automobila

Na tržište se danas izbacuju različite klase automobila. Oni nešto luskuzniji modeli danas gotovo uvijek dolaze s novom vrstom rasvjete i već serijski imaju ugrađena LED svjetla za auto. Kod automobila srednje klase ćete uglavnom moći birati želite li klasične žarulje, ili se ipak želite odlučiti za LED žarulje. Naravno, ovdje je riječ o dodatku kojeg ćete vrlo vjerojatno morati i dodatno platiti.

LED svjetla za auto danas su sinonim za kvalitetnu rasvjetu
LED svjetla za auto su puno bolja od klasičnih svjetla

Stariji modeli automobila, kao i oni niže klase, gotovo uvijek dolaze s klasičnim svjetlima za auto, no postoji i mogućnost da se na njih ugrade LED svjetla za auto.

Osnovne prednosti LED rasvjete na automobilu

Uvijek će biti onih vozača koji neće pridavati puno pažnje rasvjeti na automobilu i koji smatraju da LED rasvjeta nije nešto revolucionarno zbog čega bi trebali mijenjati postojeći sustav svjetala. No, LED svjetla na auto nude dvije glavne prednosti i pogodnosti:

  • Puno bolje osvjetljavanje ceste 
  • Manja potrošnja električne energije pri radu pa će puno dulje trajati

Pogledate li neki primjer kako LED svjetla za auto osvijetljavaju cestu u odnosu na klasična auto svjetla, vidjet ćete drastičnu razliku. Snop svjetlosti sprijeda je puno dulji i širi, što znači da ćete vidjeti još veći dio ceste ispred vas, ali ćete ujedno odlično vidjeti i sa strane. Na taj način ćete biti sigurniji zbog bolje preglednosti, ali i zbog toga što će vas vozači koji vam dolaze u susret još ranije uočiti.

Dugotrajan vijek trajanja LED svjetala

LED svjetla u auto, odnosno bolje rečeno LED žarulje, imaju puno dulji vijek trajanja od klasičnih žarulja koje su se dugi niz godina ugrađivale u automobile.

Video: Golf dobio nova LED svjetla i Auxbeam

Razlog tomu je puno manja potrošnja električne energije takvih žarulja. To znači da iako ćete možda LED svjetla za auto nešto više platiti na početku, ušteda koju ćete ostvariti dugoročno svakako nije zanemariva. A uz sve to ćete i povećati sigurnost u vožnji.

U toj kategoriji: