May 17, 2022

Fakultet

Informacije iz svih područja

I sitni dijelovi automobila su važni

Automobili su zapravo spoj više različitih dijelova od kojih je svaki zadužen za jedan ili više funkcija. Njihovo ispravno funkcioniranje omogućuje normalan rad automobila. I ako će neki pomisliti da su oni veliki dijelovi bitniji od onih manjih, to u ovom slučaju nije uvijek pravilo. Naravno, razni veliki dijelovi su vrlo bitni, ali postoje i oni puno manji, bez kojih automobil ne biste mogli niti pokrenuti, a kamoli voziti.

Jedan od takvih malih dijelova je i termostat za auto. Na prvi pogled djeluje malo i nebitno, ali ipak nije tako i on je itekako bitan dio automobila.

Osnovne fukcije termostata

Kada bi se auto termostat trebao ukratko opisati, to bi bilo vrlo jednostavno. Naime, on omogućava da automobil što prije postigne radnu temperaturu. S druge strane, odgovaran je za hlađenje. Ukoliko dođe do kvara termostata, temperatura može postati niža ili viša od preporučene, a niti jedan od ta dva scenarija nije dobar za automobil.

Termostat će mnogi često zamijeniti s termometrom. Iako se slično zovu, velika je razlika među njima. Termometar nam služi da bi izmjerio i pokazao kolika je temperatura, dok je funkcija termostata podešavanje te temperature.

Opasnosti preniske i previsoke temperature motora

Kao što je navedeno ranije, auto termostat regulira temperaturu jer je ona vrlo bitna za pravilan rad motora. Ako je on pokvaren i temperatura bude preniska, to može uzrokovati kvar. U tom slučaju se zbog odvođenja previše topline iz procesa rada smanjuje učinkovitost. To znači da motor slabije radi uz istu količinu goriva, a samim time se i više onečišćuje okoliš.

S druge strane, previsoka temperatura uzrokuje smanjenje tvrdoće materijala pa se samim time i povećava habanje što također može dovesti do ozbiljnih kvarova.

Provjera ispravnosti termostata

Termostat za auto je lako provjeriti za njegovu ispravnost. Potrebno je ruku staviti na gumeno crijevo koje ide iz motora prema hladnjaku. Ako se ono kod hladnog motora počne brzo zagrijavati, sve je ispravno. No, ako je crijevo hladno čak i nakon što se motor već zagrijao, to znači da je termostat blokiran u zatvorenom položaju te da nije ispravan.

U tom slučaju ga je potrebno što prije zamijeniti kako ne bi došlo do puno većeg kvara.

Katalizator. Motorna vozila uzrokuju onečišćenje zraka ostacima štetnih plinova u sastavu ispušnih plinova. Čitajte više …

Sve što morate znati o akumulatorima. Motor vozila koje pruža pomoć mora raditi prije nego što se okrene ključ za paljenje na vozilu koje je u kvaru, kako bi se izbjeglo pražnjenje punog akumulatora. Čitajte više …


U toj kategoriji: