May 17, 2022

Fakultet

Informacije iz svih područja

Podmukla bolest zuba

Paradontoza je bolest do koje dolazi kada se ne liječi gingivitis. Gingivitis je bolest osjetljivih desni kod koje ne dolazi do gubitka mekih i koštanih tkiva i koja je izlječiva. Ukoliko se on ne liječi dolazi do druge faze bolesti, paradontoze. To je kronična infekcija koja zahvaća zubno meso i kost koja podupire zub što u konačnici može dovesti do potpunog gubitka zuba.

Pojava simptoma problema sa zubima

Kada je paradontoza u samom začetku, najčešće u početku dolazi do blagih simptoma koje mnogi zanemaruju pa je primijete tek kada ona uznapreduje. Neki od glavnih simptoma ove podmukle bolesti su:

  • Upala
  • Crvenilo
  • Oticanje gingive
  • Formiranje parodnontnih džepova
  • Povlačenje zubnog mesa
  • Pomicanje zuba
  • Loš zadah
Paradontoza

Paradontoza je bolest do koje dolazi kada se ne liječi gingivitis.

Plak kao krivac za ovu bolest

Glavni uzročnik paradontnih bolesti je plak, odnosno njegovo nakupljanje na zubima što uzrokuje skupljanje bakterija na tim mjestima. Toksini i otrovi koje proizvode bakterije uzrokuju infekciju koja razara vezivno tkivo. 

Uslijed infekcije zubno meso se povlači i dolazi do nastanka parodontnih džepova u kojima se zadržava hrana koja pak uzrokuje daljnje gomilanje bakterija. Infekcija koja se širi dovodi do razaranja koristi i vezivnog tkiva, dijelova potpornog aparata zuba što dovodi do njegovog klimanja, a na kraju i do ispadanja zuba. 

Čitajte i sljedeći članak: Za sve kojima je potrebna rekonstrukcija zuba

Tijekom prvog posjeta stomatologu zbog postavljanja navlake za zube, stomatolog će vam najprije uzeti otisak zuba. Tada će se u dentalnom laboratoriju napraviti ona koja će vam savršeno odgovarati.

Uzroci paradontoze

Najčešći uzrok paradontoze je većinom loša oralna higijena, ali i genetske predispozicije, loš imunitet te konzumacija određenih vrsta lijekova. Osim toga uzrok mogu biti i neadekvatni ispuni na zubima kao i loše napravljeni protetski radovi koji mogu potaknuti nakupljanje plaka na teže dostupnim mjestima. 

Također, paradontoza kod starijih osoba se može javiti i kao posljedica sistemskih bolesti poput dijabetesa, leukemije, AIDS-a i drugih, kao i zbog loših navika poput pušenja.

Dijagnostika kod stomatologa

Za procjenu i bilo kakvu dijagnostiku, koristi se digitalna sonda. Ona olakšava procjenu statusa zubi, zubnog mesa i kosti te omogućuje ranu dijagnostiku paradontoze. Procjena parodontnog statusa uz pomoć digitalne sonde je automatizirana, brza, točna, standardizirana i potpuno integrirana u softver te pacijentima omogućava vizualni prikaz stanja u ustima. 

Kako je procjena parodontnog statusa dio redovne provjere cjelokupnog oralnog zdravlja pacijenta na pregledu kod stomatologa, digitalna sonda olakšava utvrđivanje statusa te pruža vizualizaciju rezultata. A upravo to pacijentima olakšava razumijevanje važnosti parodontnog statusa. Osim toga, digitalna sonda pomaže i kod ranog otkrivanja parodontitisa i minimaliziranja rizika razvoja istog. Zato nikako ne biste trebali zanemariti važnost redovite provjere stanja zuba kod stomatologa.

Čitajte i sljedeći članak: Implantati će vam vratiti osmijeh na lice

Najvažnija prednost implantata nad bilo kojom drugom opcijom je činjenica da oni pomažu u očuvanju čeljusne kosti.


U toj kategoriji: