January 22, 2021

Fakultet

Informacije iz svih područja

Stražnja svjetla su važna za sigurnu vožnju

Budući da je na cestama svakim danom sve više automobila, vrlo je bitno da imate tehnički ispravno vozilo, zbog vaše i tuđe sigurnosti. To podrazumijeva da vam svi dijelovi automobila ispravno rade. A upravo žarulje na lampama su dijelovi za auto koje ćete morati nešto češće mijenjati. Problem je što mnogi to ne primijete na vrijeme te se voze sa samo jednim ispravnim svjetlom i slično.

Problem još više predstavljaju stražnja svjetla jer je još teže primijetiti da vam ne rade. Stoga je dobro svako toliko pogledati je li sve u redu s rasvjetom na vašem automobilu.

Razne vrste stražnjih svjetala

Kada se spomenu stražnja svjetla, zapravo se misli na više različitih dijelova. To mogu biti pokazivači smjera, klasična svjetla, ali i svjetla za vožnju unatrag. I svako od njih je vrlo važno. Neispravni pokazivači smjera mogu biti iznimno opasni jer vozači iza vas ili oni koji vam dolaze u susret neće znati kamo namjeravate skrenuti te je veća opasnost od sudara.

Zato je svakako dobro redovito provjerati da vam sve ispravno radi. Također, neki automobili imaju i ugrađene senzore te će bilo kakav problem s prednjim i stražnjim svjetlima signalizirati na upravljačkoj ploči.

LED stražnja svjetla za dugotrajnost

Tražite li najbolje rješenje za dugi životni vijek, onda su LED stražnja svjetla najbolji izbor. Žarulje dolaze u različitim izvedbama, kao što su H4 LED, H7 LED svjetla za auto i mnoge druge. Nešto su skuplje od klasičnih halogenih žarulja, no zbog iznimno dugog životnog vijeka, dugoročno ćete i uštedjeti.

No, ušteda nije jedino pozitivno. LED stražnja svjetla imaju puno bolje osvjetljenje te će vas vozači primijećivati i na puno većim udaljenostima što će zasigurno pozitivno utjecati na sigurnost.

Kupnja raznih komponenti za rasvjetu

Ukoliko se uputite u neku specijaliziranu trgovinu u kojoj se prodaju autodijelovi i razna auto oprema, pronaći ćete razne komponente za rasvjetu na vašem automobilu. Bez obzira za koju varijantu ste se odlučili, pripazite da odgovara modelu vašeg automobila. Neke komponente su univerzalne, dok neke ovise o konkretnom modelu automobila.

Savjet pri kupnji stražnjih svjetala je isti kao i za brojne druge rezervne dijelove: ako niste sigurni u ono što kupujete, nemojte se ustručavati zatražiti savjet prodavača.


Cerada za motor se jednostavno i brzo montira, a uz pomoć elastičnog ruba osigurano je odlično prianjanje na motor.  Čitajte više …

U toj kategoriji: