January 21, 2022

Fakultet

Informacije iz svih područja

EGR ventil je ključan dio za smanjivanje emisije ispušnih plinova automobila

EGR Ventil Fiat Ducato

EGR ventil posebna je vrsta ventila namijenjena isključivo smanjivanju količine ispušnih plinova koji nastaju tijekom rada automobila. EGR ili Exhaust Gas Recirculation skraćenica je za pojam recirkulacije ispušnih plinova što zapravo dobro opisuje način na koji EGR ventili funkcioniraju.

Ovi su ventili u upotrebi još od sredine 20. stoljeća, a svi novi auti ih imaju kao obaveznu opremu. Njihov fantastični učinak kojim smanjuju izbacivanje toksičnih plinova u zrak za gotovo 30 % veliki je faktor u zaštiti okoliša i odličan način da se smanji utjecaj prometa na prirodu i zrak koji udišemo.

Smanjenje ispuha kancerogenih spojeva u atmosferu ima veliki utjecaj na sve nas stoga je važna ugradnja EGR ventila u auto, iako mnogi vozači nalaze izlike kako to izbjeći.

Princip rada EGR ventila i njegov utjecaj na vozilo

EGR ventil smješten je u samo srce automobila: na motor. Funkcionira na vrlo jednostavnom principu vraćanja jednog dijela ispušnih plinova natrag u motor, tj. cilindre motora. Proizvođači ventila uspjeli su stvoriti optimalnu temperaturu tijekom koje se plinovi mogu vraćati u motor čime se smanjuje njihova emisija u atmosferu.

Video: Kako funkcioniše EGR ventil?

EGR ventili se mogu koristiti i kod benzinskih i kod dizel automobila, ali njihov rad različito utječe na ove dvije vrste vozila. EGR ventili se kod benzinskih automobila otvaraju prilikom ubrzavanja dok kod dizelskih auta oni se ubrzavanjem zatvaraju. Zbog toga se kod benzinskih vozila u motor vraća do 30% ispušnih plinova, a kod dizelskih vozila gotovo dvostruko više. To utječe na stanje ventila pa je začepljenost EGR ventila mnogo češći problem dizelskih vozila.

Začepljenje EGR ventila

Još jedan od razloga začepljenja EGR ventila, osim velike količine ispušnih plinova koji se vraćaju u motor, je vožnja na kratkim relacijama. Ovdje je najčešće riječ o gradskim vožnjama u kojima motor ne razvija veliku brzinu i koje inače nisu dobre za motor. Na isti su način loše za EGR ventile jer se oni na taj način češće začepljuju. 

EGR ventil Opel Corsa
EGR ventil za Opel Corsa

Nakon što dođe do začepljenja ventila potrebno ga je skinuti s njegovog mjesta, očistiti od čađe koja se nalazi na njemu i vratiti ga na mjesto.

EGR ventil smanjuje učinkovitos motora, ali smanjuje zagađenje

EGR ventil svojim radom utječe i na snagu motora koju on djelomično smanjuje svojim radom pa neki vozači uklanjaju ventil iz tog razloga. Ovakav način razmišljanja je sebičan jer se time ukida ekološko značenje EGR ventila za sve. Demontaža ovog ventila utjecat će i na eko test vozila na tehničkom pregledu jer će vozilo ispuštati previše ispušnih plinova i neće proći testiranje.

U toj kategoriji: