July 2, 2022

Fakultet

Informacije iz svih područja

Antifriz je bitan i ljeti i zimi

Antifriz je pojam koji ste zasigurno mnogo puta čuli u priči vezanoj za automobile. Ova tekućina je zaslužna za pravilan rad motora i njegov rad bez dovoljne količine je veoma riskantan. Zbog imena, mnogi misle da je bitan samo tijekom zime i velikih hladnoća, no to je potpuno krivo. On je u kombinaciji s rashladnom tekućinom bitan u svako doba godine i brine o tome da se motor ne zagrijava previše i da ne bi došlo do većih oštećenja na automobilu. Sve o tome što je antifriz donosimo vam u nastavku teksta.

Što je antifriz?

Antifriz je tekućina koja se koristi u svakom automobilu, a zaslužna je za brigu oko motora. To je voda s dodatkom sredstava za zaštitu od smrzavanja i korozije. On će zaštititi vaš motor i pobrinuti se da sigurno može raditi dugo vremena. Rashladna tekućina je mješavina vode i antifriza. Bitno je da barem jednom godišnje provjerite njenu razinu, jer je neophodna i zimi i ljeti. Kod novih automobila njena razina se ne bi trebala previše smanjivati, no kod starijih automobila i motora, veoma često se događa da njena razina opada. U tom slučaju, morate je redovno provjeravati i nadopunjavati.

Antifriz zimi

Veliki problem tijekom zime je smrzavanje. Niti jedan dio motora nije otporan na to, ako nema u sebi rashladne tekućine. Tijekom zime je potrebno u nju dodati antifriz, koji će se pobrinuti da se ne smrzne. Njen spremnik je u većini automobila plastičan, te bi kod njenog smrzavanja moglo doći do pucanja. Tada se sustav motora neće hladiti, te može doći do njegovog pregrijavanja i ozbiljnih posljedica. Antifriz dozirajte prema uputama proizvođača. U slučaju da očekujete ekstremno hladnu zimu, tada možete povećati njegovu količini, a tijekom ljetnih mjeseci smanjiti.  Koristite kvalitetan antifriz i tekućinu, kako bi ona bila što dugotrajnija. Kod novijih automobila i korištenja kvalitetne tekućine, može trajati oko 3 godine.

Zamijenite antifriz u automobilu

Ako je razina rashladne tekućine pala, morate zamijeniti antifriz i tekućinu. Prije zamjene je bitno da pregledate motor i ispustite svu tekućinu iz njega. Otpustite tekućinu tako da skinete čepove s bloka motora, te pustite da iscuri. Nakon toga, ulijte novu rashladnu tekućinu i antifriz u spremnik, te pružite vašem automobilu dobre uvjete za rad. Kvalitetan antifriz možete kupiti u web trgovini Silux, kao i razne druge dijelove i opremu za auto.  Jednostavno odaberite stvari koje želite naručiti, dodajte ih u košaricu i za nekoliko dana od narudžbe paket će stići na vašu kućnu adresu.

U toj kategoriji: