May 17, 2022

Fakultet

Informacije iz svih područja

Koja je namjena kompjutera NAS Synology?

Engleski naziv za network-attached storage skraćen je u NAS i predstavlja kompjuter za pohranu na mreži koji je spojen na internet i pruža pristup podatcima koje pohranjuje određenim skupinama klijenata. NAS Synology je specijaliziran za serviranje različitih tipova datoteka svojim hardwerom, softverom i posebnim konfiguriranjem. U ovome tekstu donosimo vam sve o tome što je NAS, čemu on služi i koje su mu prednosti.

Što je NAS Synology?

Kao što smo već u uvodu napisali, NAS Synology je kompjuter sa stalnom internet vezom. Namjena mu je pohranjivanje podataka kojima mogu pristupiti određene skupine ljudi. Još 80-ih godina prošloga stoljeća je osmišljena njegova preinaka na sveučilištu u Newcastleu, no prvi je stvoren tek ranih 90-ih godina.

Od početka 21. stoljeća pojavio se je niz tvrtki sa namjerom stvaranja NAS servera, no Synology NAS je i dalje najpoznatiji uređaj. Firma Synology Inc. stvorena je u siječnju 2000. godine, a osnivači Cheen Liao i Phillip Wong su napustili Microsoft kako bi mogli razvijati svoje osobne projekte. Prvo su kreirali operativni sistem Filer OS, koji je korišten s Fastora NAS hardverom u svrhu stvaranja NAS-a.

Od samih početaka do danas Synology je postao simbol NAS uređaja i veoma cijenjeno ime u svijetu tehnike. Sam podatak da su na tržištu već gotovo 20 godina govori dovoljno o tome.

Kako se koristi NAS Synology?

Ljudi danas NAS Synology koriste zbog mogućnosti pristupa podatcima sa njega bez obzira na neke druge internet servere. Pristup podatcima NAS uređaja dobiva se pomoću određenih protokola za dijeljenje, a upravo to što pruža veliku brzinu prijenosa podataka, laganu administraciju i jeftino konfiguriranje podiglo je NAS do samoga vrha.

Kako izgledaju NAS Synology uređaju?

U većini slučajeva NAS server nema niti ekran, niti tipkovnicu, a kontroliraju se i konfiguriraju putem interneta. Iako možda zvuči teško, kontroliranje i konfiguriranje NAS uređaja ne zahtjeva nikakvo veliko tehničko znanje.

Korištenje NAS uređaja u nekim poslovima je neophodno, te ukoliko ste razmišljali o kupnji NAS uređaja, podatak da je tvrtka na tržištu od samih početaka i jedan su od prvih kreatora dovoljno govori o njihovoj kvaliteti. Kao i kod svake stvari u današnjem internet svijetu i NAS Synology uređaj moguće je kupiti u nekoj web trgovini u svega par klikova mišem.


VPS hosting server. VPS hosting paketi raspolažu s izvrsnim panelom pomoću kojeg možete vrlo jednostavno instalirati Linux distribucije, stopirati, startati server, nadgledati rad servera putem Terminala. Čitajte više …

U toj kategoriji: