May 17, 2022

Fakultet

Informacije iz svih područja

Preprodaja domena može biti unosan posao

Internet je prepun različitih web stranica. Iza nekih od njih kriju se brojne tvrtke koje se putem njih žele predstaviti. Iza nekih se kriju web trgovine putem kojih možete naručiti brojne proizvode ili usluge. Neke su osobne prirode. A sve se razlikuju po internetskoj adresi, odnosno domeni. 

Ne mogu postojati dvije iste i sastoje se od samog naziva i ekstenzije koja je od naziva odvojena točkom. Naravno, postoji mogućnost da dvije imaju isti naziv, ali u tom slučaju ekstenzija mora biti drugačija. Mnogi su odavno shvatili važnost prepoznatljive i lako pamtljive domene te su to iskoristili u svoju korist.

Zarada putem prodaje domena

Domena na internetu može biti itekako vrijedna. Pogotovo ako je riječ o nekom zanimljivom nazivu kojeg baš neka tvrtka jako želi. Primjerice, tvrtka koja planira nuditi taksi usluge bi zasigurno željela imati domenu taksiusluge.com. Na taj način bi privukli puno veći broj potencijalnih korisnika, a i puno lakše bi je uz pomoć dobrih SEO usluga doveli na dobro mjesto na tražilicama.

Zbog tog razloga su brojni pojedinci registrirali domene takvih naziva za koje su procijenili da bi kasnije mogli biti potencijalno zanimljivi nekim tvrtkama. Neke su pogodili, neke nisu. No, činjenica da su se neke upečatljive internetske domene prodale za vrtoglave iznose od nekoliko milijuna dolara, dovoljno govori o uspješnosti ovakvog pristupa.

Provjera i registracija domena

Želite li se i sami okušati u ovome ili jednostavno želite registrirati domenu za svoju tvrtku ili osobne potrebe, prvi korak je provjera registracije domene. Možete je jednostavno napraviti putem tvrtki koji nude njihovu kasniju registraciju ili putem nekih neovisnih. Odlučite li se za prvu varijantu, provjera domene je prvi korak jer tek ako on prođe uspješno, možete nastaviti dalje.

S obzirom da je danas na internetu dostupno jako puno web stranica, nemojte se iznenaditi ako ćete imati problema s pronalaskom slobodne domene na internetu, baš onakve kakvu biste željeli. A upravo zbog ranije spomenutih pojedinaca koji su se to sjetili napraviti davno prije vas. No, možda pronađete slobodnu varijantu na nekoj drugoj ekstenziji, primjerice net, info ili nešto slično. A ako ciljate na domaće tržište, provjerite i je li slobodna nacionalna, odnosno hr domena.

U toj kategoriji: