March 9, 2021

Fakultet

Informacije iz svih područja

Kurkumin je bolji od kurkume?

Za razliku od kurkume koja sadrži 3-5% kurkuminoida, puno veću djelotvornost ima suhi ekstrakt kurkume, kurkumin. On je aktivni sastojak kurkuminoida, a pripisuje mu se niz pozitivnih učinaka na tijelo poput snažnog protuupalnog svojstva, te antioksidativnog i antibakterijskog djelovanja.

Što je kurkuma, a što kurkumin?

Korjenasta biljka kurkuma potječe iz porodice đumbira, a đumbir se od davnih dana cijeni kod mnogih civilizacija zbog znatnih pozitivnih djelovanja na tijelo. Kurkuma je u mnogim kuhinjama prisutna samo kao začin, no mnogi neznaju da ona ima moćna protuupalna, antioksidativna, te antibakterijska svojstva.

Kako bi se sva moć kurkume iskoristile, začin koji sadrži samo 3-5% kurkuminoida je preslab. Upravo zbog toga žuti pigment kurkume – kurkumin ima puno veću djelotvornost. On je suhi ekstrakt kurkume, a čak i u vrlo malim koncentracijama na organizam može djelovati pozitivno.

Blagodati kurkumina

  • Osim tri najvažnija svojstva koja smo već u uvodu napisali, prema nekim istraživanjima pokazuje i antikancerogena svojstva. Kod raka debelog crijeva, pluća, kože, prostate, jajnika i dojke kurkumin je pokazao pozitivno djelovanje na tijelo.
  • Idealan je za probleme sa artritisom, Choronovom bolesti ili ulceroznog kolitisa.
  • Smatra se najboljim prirodnim sredstvom za čišćenje jetre.
  • Može pomoći umanjiti poteškoće tijekom Alzheimerove bolesti ili multiple skleroze.
  • Umanjuje upale i pomaže kod rana i opeklina. Prirodni je antiseptik.
  • Snižava razinu kolesterola, te inhibira oksidaciju lošeg (LDL) kolesterola.
  • Povećava proizvodnju inzulina što uvelike pomaže bolesnicima od dijabetesa tipa 2.
 • Smanjuje razinu glukoze i hemoglobina u krvi.

Trebam li konzumirati kurkumin?

Ukoliko imate bilo kakvih problema sa zdravljem koja bi kurkumin mogao izliječiti, tada njegovo konzumiranje ne može biti na odmet. Bitno je napomenuti da je djelovanje kurkume istraživano kroz povijest u raznim biomedicinskim istraživanjima. Na kurkumi i njenim blagodatima provedeno je više od 5,500 istraživanja koja su otkrila mnoge blagodati kurkume. Uz ovaj sastojak ne vežu se nikakve negativne nuspojave.

Može konzumirati na razne načine, a najpoznatiji je u prahu ili u kapsulama. Zbog užurbanog načina života mnogih ljudi, danas je kurkumin u kapsulama zasigurno najpoznatiji oblik konzumiranja.

Fertility iz Vitanovala. Neplodnost bi se mogla definirati kao nemogućnost začeća prilikom regularnog i nezaštićenog odnosa u trajanju od najmanje godine dana. Čitajte više …

Probiotici su već dugi niz godina u fokusu stručne javnosti. Konstantno sprovode brojne kliničke studije koje dokazuju njihov značaj za naš organizam, primarno probavni. Čitajte više …

U toj kategoriji: