Nadutost želuca je zdravstveni poremećaj koji podjednako pogađa i muškarce i žene, a glavni simptom je konstantan osjećaj zasićenosti u trbuhu što uzrokuje zadržavanje zraka, nakupljanje tekućine ili višak masti na trbuhu.
Najčešći uzrok je prepunjenost želuca i crijeva uslijed pretjerane konzumacije hrane, a posebno one koja sadrži velike količine rafiniranih ugljikohidrata i masnoća. Zato se svako savjetuje pripaziti na prehranu i te pretjerivati s unošenjem hrane u organizam.
Zašto dolazi do nadutosti želuca
Iako je nadutost želuca većinom posljedica konzumiranja masnih namirnica jer su one teže probavljive pa se samim tim duže zadržavaju u želucu, ono može biti i posljedica:zadržavanja velikih količina tekućine u organizmu
- zadržavanja velikih količina tekućine u organizmu
- gastroenteritisa
- preosjetljivosti na određenu hranu
- zatvora
- sindroma iritabilnog crijeva
- celijakije
- intolerancije na laktozu
- čira na želucu
- zaraze kandidom
Također, do ove pojave kod žena može doći i prije ili tijekom mjesečnice zbog hormonalnih promjena koje potpomažu zadržavanju tekućine u tijelu.
Prevencija je pola posla
Kao i kod svih zdravstvenih poremećaja, moguća je prevencija nadutosti želuca i stoga je važno:
- izbjegavati industrijski proizvedena jela koja sadrže velike količine soli i drugih izvora natrija koje uzrokuju zadržavanje vode u tijelu i nadutost želuca
- izbjegavati mesne prerađevine poput šunke, slanine, kobasica, kockica za juhu, ekstrakata kvasca te slanih štapića
- kupujte namirnice s niskim udjelom soli poput kruha, žitarica, konzerviranog i zaleđenog povrća, maslaca i raznih namaza
- izbjegavajte kuhanje povrća u slanoj vodi
- nemojte dodavati sol i druge slane proizvode hrani koju kuhate kod kuće
- ne jedite nekoliko manjih obroka dnevno
- dobro žvačite hranu te ne pričajte tijekom jela kako ne biste gutali dodatni zrak
- izbjegavajte gazirane napitke
- ne pijte tijekom obroka jer time razrjeđujete želučanu kiselinu i probavne enzime pa se time probava usporava
- izbjegavajte namirnice s mnogo škroba kao što su krumpir i razne tjestenine u istom obroku u kojem jedete bjelančevine ili voće
- ako sumnjate da ste preosjetljivi na neke namirnice, nastojte smanjiti njihovu upotrebu ili ih prestanite u potpunosti konzumirati.
- hranite se namirnicama koje sadrže laktobacile, primjerice jogurti acidofi
Biljke koje pomažu u reguliranju probave
Osim navedenih savjeta za sprječavanje nadutosti želuca mogu pomoći i neke biljke i eterična ulja poput anisa, kima, komorača, bosiljka, đumbira, metvice i cimeta.
Oni su dobri jer umiruju probavni sustav. Također, oni potiču lučenje enzima potrebnih za učinkovitije probavljanje hrane i time sprječavaju bakterije koje uzrokuju tu neugodno pojavu.
More Stories
Naočale od nelagode do modnog dodatka
Za sve kojima je potrebna rekonstrukcija zuba
Depresija je bolest koja ne bira ni spol ni godine