May 17, 2022

Fakultet

Informacije iz svih područja

Omega 3 neophodna je za zdravlje

Omega 3 masne kiseline pomažu u pravilnom funkcioniranju tijela i neophodne su za zdravlje tijela. One imaju razne benefite na zdravlje i tijelo, a dokazano pomažu kod zdravlja mozga, očiju, srca, upala i kostiju. U daljnjem tekstu donosimo sve o tome kakve omega 3 masne kiseline razlikujemo i koji su njihovi dobri utjecaji na tijelo.

Različite omega 3 masne kiseline

Nisu sve omega 3 masne kiseline jednake već razlikujemo:  alfa linolensku kiselinu (ALA), eikozapentaensku kiselinu (EPA) i dokozaheksaensku kiselinu (DHA).  Najveći izvor ALA kiseline je laneno ulje, orasi i drugi biljni izvori, a ljudsko tijelo je koristi kao izvor stanične energije,  te je ona ujedno i glavni gradivni element za dobivanje EPA i DHA kiselina koje se pretežno nalaze u ribljim uljima i algama.

Pozitivni učinci omega 3 masnih kiselina

Omega 3 masne kiseline imaju niz pozitivnih učinaka na ljudsko tijelo, a neki od njih su sljedeći.

  • Poboljšavaju zdravlje mozga

Vrlo česti poremećaji sa mozgom su anksioznost i depresija, a upravo omega 3 masne kiseline smanjuju simptome i rješavaju njihove probleme. Osim toga, omega 3 DHA se mogu koristiti i kao prevencija Alzheimerove bolesti i poboljšavaju funkciju pamćenja.

  • DHA za zdravlje očiju

Dokozaheksaenska kiselina (DHA) jedna je od glavnih molekula retine oka i ukoliko je nema dovoljno mogu se pojaviti problemi sa očima. Upravo zbog toga redovito konzumiranje utiče na poboljšanje zdravlja očiju.

  • Uzimanje omega 3 masnih kiselina poboljšava razvoj djeteta

Uzimanje omega 3 masnih kiselina tijekom trudnoće može utjecati na višu inteligenciju djeteta i bolje socijalne vještine. Osim toga ona smanjuje rizik od pojave raznih bolesti poput atopijskih bolesti, ADHD-a ili cerebralne paralize.

  • Pozitivno utječe na srce

Bolesti srca i srčani udari jedni su od glavnih uzroka smrti kod ljudi, a upravo redovito konzumiranje omega 3 masnih kiselina može smanjiti krvni tlak i pojavu ugrušaka u krvi, te povećati razinu dobrog (HDL) kolesterola.

  • Razne blagodati na upale i zdravlje kostiju i zglobova

Osim toga korištenje ovih masnih kiselina može vam pomoći kod kroničnih upala, te kod poremećaja artritisa i osteoporoze. Redovitim konzumiranjem možete ojačati zglobove i povećati razinu kalcija u kostima što im povećava čvrstoću.

U toj kategoriji: