May 17, 2022

Fakultet

Informacije iz svih područja

Kuhinjski stol je srce vaše blagovaonice

Kuhinja je mjesto u kojem većina nas voli boraviti, iskušavati nove recepte i stvarati ukusne obroke za svoju obitelj i prijatelje. Uz nju se nalazi i blagovaonica, mjesto čije središte zauzima jedan od najvažnijih kuhinjskih elemenata – kuhinjski stol.

Kuhinjski stolovi su veoma važni

Kuhinjski stol nije samo ukrasni element tog prostora već i mjesto okupljanja tvojih najmilijih i mjesto opuštanja. Koristimo ga nekoliko puta dnevno, a ponekad ga koristimo i za više od objedovanja. Ponekad i pišemo i učimo na njemu, čitamo novine, surfamo na laptopu i mnogo toga drugog, pa je važno da je kvalitetan i stabilan oslonac.

Kuhinjski stol

Kuhinjski stol nije samo ukrasni element tog prostora već i mjesto okupljanja tvojih najmilijih i mjesto opuštanja.

Kako bi maksimalno iskoristili prostor potrebno je voditi brigu o mnogim stvarima, a neke od savjeta o tome kakav kuhinjski stol odabrati možete pročitati u nastavku teksta.

Kako kuhinjski stol prilagoditi prostoru?

Najvažnija stavka na koju moraš obratiti pozornost prilikom kupovine je veličina stola. Ako je blagovaonica manja, izbor stolova je ograničen, ali tome se može doskočiti kupnjom sklopivog kuhinjskog stola koji se može povećati u slučaju kada postoji potreba za tim. 

Ovo je vrlo često rješenje manjih obitelji koji ga uvijek koriste sklopljenog, ali u slučaju nenadanih gostiju pretvaraju ga u veći stol da bi ga kasnije ponovno vratili u njegov smanjeni oblik. Tako se stol prilagođava vašim potrebama, ne obrnuto. Najčešče se bira drveni kuhinjski stol, no danas postoje i stolovi od drugih materijala.

Nakon što ste izabrali veličinu stola potrebno je izabrati i njegov oblik, a na vama je da odaberete između:

  • pravokutnih
  • ovalnih 
  • okruglih modela

Svaki oblik ima svoju čar, ali ovaj odabir je najčešće ovisan o broju članova koji sjede za stolom. Pravokutni stol ograničit će broj članova za stolom više nego ovalni stol (koji nema kutove).

Pročitajte sljedeći članak: Velik asortiman namještaja za spavaću sobu

Spavaća soba je prostorija u kojoj provodite veći dio dana, ali spavajući. Tijekom dana nećete provesti baš puno vremena u njoj, osim ako jedan njezin dio niste pretvorili u ured ili slično. Kada je u pitanju namještaj za spavaću sobu, krevet je svakako njezin najvažniji dio jer ipak na njemu provodite najviše vremena.

Pripazite prilikom odabira stola

Postoji mogućnost odabira stolova s obzirom na broj nogu. Klasični stolovi imaju četiri noge, a prilično su popularni i oni sa središnjim stupom. Iako se ne čini tako, stolovi s jednom masivnim središnjim stupom mogu podnijeti veća opterećenja nego oni s četiri noge. 

Odabir boje i materijala također može biti presudan za stvaranje vizualnog identiteta blagovaonice, ali tu se u potpunosti možeš prepustiti svom osjećaju jer gotovo sve boje pristaju u većinu prostora. Naravno, moraš obratiti pozornost na boju kuhinje i ostataka prostora, ali današnji moderni dizajn dozvoljava gotovo sve kombinacije stilova i boja.

Odaberi kuhinjski stol koji će pristajati stilu prostorije, ali i onaj koji će se tebi najviše svidjeti jer ipak je riječ o centralnom elementu blagovaonice i vrlo će se često naći u tvom vidnom polju. 

Čitajte i sljedeći članak: Kako i gdje sve se mogu upotrijebiti stolne lampe?

Mala svjetla služe kao dekor i baš nešto takvo su na primjer stolne lampe, koje stoje praktički u svakome domu i jako su lijepe i bitne.

U toj kategoriji: