March 9, 2021

Fakultet

Informacije iz svih područja

Lijepa i raskošna rasvjeta

Iako su tijekom mnogo godina lusteri stekli status snobovskog i kičerajskog načina za uređenje rasvjete u enterijeru kuće, posljednjih par godina dobivaju sve više i više pažnje i u nešto skromnije uređenim kućama. Rasvjeta luster je nešto što zaista nije više izvan ničijih mogućnosti, a značajno može doprinijeti lijepom uređenju doma…

Odabir i kupovina lustera

Prilikom kupovine bilo čega potrebno je prvo pravilno izabrati. Da bi se to uradilo moramo dobro proučiti za što su pojedini lusteri i napravljeni. Tako na primjer imamo dugačke lustere pogodne samo za prostorije s visokim plafonom, ali i one nešto kraće koji su namijenjeni za prostorije s niskim plafonom.

led-rasvjeta-6

Ovo je stvar koja se, vjerovali ili ne često zanemaruje, a ljudi svoju grešku uvide tek poslije postavljanja lustera. Onda shvate da će nebrojeno mnogo puta glavom zapeti za luster i da će im to prouzrokovati veliku nelagodu. Ako su lusteri nešto osjetljiviji i nakićeniji onda to može i stvoriti dodatni trošak, jer vrlo lako može doći do lomljenja lustera.

Sve ovo pišemo da biste uvidjeli da je zaista najvažniji dio sam nivo na kojem se luster nalazi, prelazimo na one upadljivije detalje. U takve zasigurno ubrajamo i izgled i dizajn lustera. Ovo je nešto što vam nitko ne može reći s potpunom sigurnošću. Odaberite ono što se vama sviđa, ali i ono što se uklapa u uređenje vašeg doma i cjelokupni dizajn.

Potrošnja i vrsta žarulja

Rasvjeta luster je specifična po tome što se obično koriste posebni tipovi žarulja, i to nerijetko dvocifren broj komada. Naravno postoje i oni nešto skromniji lusteri koji koriste jednu ili nekoliko standardnih žarulja, no sada ćemo se baviti onima koji koriste nešto više žarulja.

led_lampice

Takvi lusteri obično troše dosta više snage, pa se može reći i da su ponekada jednostavno bespotrebno korišteni. Ipak, postoje i razne alternative i kombinacije, pa tako možete koristiti samo dio osvjetljenja, kada vam potpuno osvjetljenje nije potrebno.

Krajnja odluka

Na kraju možemo zaključiti da rasvjeta luster nije za svakoga. Jednostavno postoje određene granice u kojima jednostavno ne možemo vidjeti luster kao dobro rješenje niti možemo koristiti isti za sve potrebe.
Ipak, ako ste u mogućnosti, imate dovoljno prostora, ali i dovoljno visok plafon, kupovina lustera za vaš dnevni boravak bi definitivno bio pun pogodak. Lusteri se naravno mogu smjestiti i u ostale sobe, u različitim varijantama, a o tome vam ponajviše mogu reći sami prodavci lustera.

Električni viličar koriste se prije svega tamo gdje su briga o ispušnim plinovima i smanjenje buke na prvom mjestu. Čitajte više …

Piši-briši naljepnice odlično su rješenje za svaki prostor, razmislite li malo o tome. One će razveseliti najmlađe članove vašeg kućanstva. Čitajte više …

Svjetlo je izuzetno važna komponenta ljudskog okruženja I od presudne je važnosti za stvaranje osjećaja ugode I sigurnosti. Čitajte više …

U toj kategoriji: