March 9, 2021

Fakultet

Informacije iz svih područja

Vanjska rasvjeta je od presudne važnosti

Osim što čini atmosferu u dvorištu ugodnijom, vanjska rasvjeta je od presudne važnosti i zbog bolje vidljivosti. Ona vam može pomoći od osvjetljavanja okućnice i vrta, do LED reflektora sa senzorom koji će vam osvijetliti prostor ispred garaže kada parkirate automobil. Kao i kod svake prostorije u stanu, tako i kod vanjske rasvjete morate prvo isplanirati kakvo osvjetljenje želite, te uložiti novac u kvalitetnu rasvjetu koja će biti dugoročna investicija u vaš dom.

Rasvjeta oko kuće za ugodniju atmosferu

Glavna funkcija koju vanjska rasvjeta ima je osvjetljenje prostora oko kuće i omogućavanje šetnje oko kuće po noći. Možete se fokusirati isključivo na osvjetljenje nekih bitnih dijelova okućnice poput stepenica ili ulaska u kuću ili možete isplanirati detaljno osvjetljenje svih puteva. Kako biste uštedjeli na struji, danas su dostupna mnoga vanjska rasvjetna tijela koja rade na senzore, a postoje i solarne lampe za okućnicu.

Prilikom osmišljavanja osvjetljenja okućnice nemojte razmišljati megalomanski. Manje je nekad više i ako vam dvorište svijetli previše nećete se osjećati ugodno u njemu. Stoga birajte rasvjetna tijela za okućnicu koja svijetle slabijim svjetlom, te nemojte stavljati lampu svaka 2 metra. Prošećite okućnicom po mraku i razmislite gdje vam je potrebna vanjska rasvjeta. Moguće je da ima dijelova okućnice koje osvjetljava svjetlost javne rasvjete, te na tim dijelovima nema potrebe za dodatnim rasvjetnim tijelom.

Obratite pažnju na detalje osvjetljenja 

Vanjska rasvjeta mora biti i pravilno usmjerena, te morate paziti na detalje osvjetljenja. Kod osvjetljenja stepenica obratite pažnju da svjetlost ne ide prolazniku u oči. Rješenje tome može biti LED reflektor sa senzorom pokreta koji je smješten nisko i osvjetljava isključivo stepenice. Također, kod mjesta u dvorištu gdje boravite nemojte staviti previše rasvjetnih tijela i usmjerite ih tako da ne svijetle direktno u taj prostor. 

S vanjskom rasvjetom možete se i malo poigrati kako biste stvorili što bolji ambient i ugodniju atmosferu. Reflektor usmjeren na neko zanimljivo stablo ili skulpturu u vrtu može stvoriti veoma zanimljivu okućnicu.  Istaknite neke detalje koji će svakoga tko prolazi vašom okućnicom ostaviti bez teksta, no nemojte pretjerati kako im pogled ne bi bio skrenut s bitnih stvari (poput stepenice) i kako bi se zbog neopreza mogli ozlijediti.

U toj kategoriji: