July 2, 2022

Fakultet

Informacije iz svih područja

Vratite zdrav sjaj kosi uz maske za kosu

Svilenkasta i sjajna kosa ideal je kojemu teže mnoge žene. Ipak, razni faktori poput bojenja i izbjeljivanja, ravnanja i kovrčanja, pa čak i feniranja te loša prehrana mogu utjecati na kvalitetu kose. Kako bi ona bila zaštićena i izgledala što bolje dobro je s vremena na vrijeme nahraniti ju maskom za kosu.

Ako je dosad niste koristili, pobrinite se da odaberete pravu, namijenjenu vašem tipu kosu. Ako to ne znate sami, uvijek se možete raspitati kod prodavača.

Pravilan odabir za vašu kosu

Maska za kosu danas se može pronaći u brojnim trgovinama. Širok izbor daje vam mogućnost da birate između raznih:

  •  Sastojaka
  •  Mirisa
  •  Vrsta

Ipak, prije no što se odlučite za kupnju maske za kosu, razmislite o tome hoće li ona pomoći učiniti vašu kosu zdravijom. Maske za kosu mogu se usporediti s kremama za lice, odnosno nije svaka maska, kao ni svaka krema, prilagođena svakoj vrsti kose. Prije kupnje razmislite o tome u kojim je sferama vašoj kosi potrebna pomoć, tj. je li ona:

  •  Lomljiva
  •  Suha
  •  Oštećena
  •  Masna
  •  Nedostaje joj sjaja

Provjerite sastojke maske za kosu

Najbolja maska za kosu trebala bi nahraniti i zaštititi vašu kosu te dugoročno imati pozitivan utjecaj na nju. Ipak, neke vrste mogu imati sastojke koji će kratkotrajno rezultirati vidljivim učincima, dok dugoročno mogu uzrokovati brojne probleme na vašoj kosi, pa stoga čitajte koji su sastojci u njima. Oni su najčešće poredani od onih koji imaju najveći udio prema onima koji imaju najmanju udio. 

Maske za kosu koje sadrže silikone treba generalno izbjegavati, jer se tijekom vremena mogu nakupiti na kosi te je učiniti teškom i beživotnom. Ipak, imajte na umu kako oznaka „prirodni sastojci“ na maski za kosu ne znači mnogo, jer prirodno ne označava odmah i kvalitetno.

Pravilno nanošenje maske na kosu pola je posla

Kada odaberete masku za kosu koja će joj vratiti sjaj, hidratizirati je ili pak nahraniti, veoma je važno da ju također pravilno nanesete. Najčešće se nanose na čistu, netom opranu suhu ili vlažnu kosu. Masku je na kosu važno nanijeti temeljito, najbolje uz pomoć četke sa širokim zubima. 

Pročitajte sljedeći članak: Evolucija ženske odjeće

Za razliku od prošlih definicija i poimanja, ženska odjeća danas potpuno je promijenila svoju definiciju i namjenu. Iako je ona temeljna namjena kao pokrivala za tijelo i dan danas prisutna, ženska odjeća danas predstavlja puno više.

Ovisno o tome koji tip vlasišta imate ovise i upute o nanošenju maske. Za masno vlasište treba izbjegavati nanošenje do tjemena, dok za suhu kosu vrijedi upravo suprotno. Maska za kosu treba djelovati barem pet minuta, iako ju je bolje ostaviti što dulje prekrivenu kako se ne bi osušila.

U toj kategoriji: