May 17, 2022

Fakultet

Informacije iz svih područja

Budite prepoznatljivi u hrvatskom internetskom prostoru

Imate li svoju tvrtku ili se bavite nekim uslužnim zanimanjem, vjerojatno vam je cilj biti što uspješniji. Čak i ako već imate veliku bazu klijenata, a niste prisutni na internetu, gubite jako veliki dio potencijalnih novih klijenata. Naime, sve više ljudi danas se okreće internetu u potrazi za informacijama. To znači da će mnogi danas u potrazi za nekom uslugom ili proizvodom potragu prvo  izvršiti putem internetskih stranica. Ako vas tamo nema, teško će doći do vas klasičnim putem.

Zato se svakome preporučuje da izradi svoje web stranice i postavi ih na internet. A ako ciljate uglavnom na hrvatsko tržište, onda je domena hr najbolji izbor.

Hrvatska nacionalna domena

Domena hr predstavlja hrvatsku nacionalnu domenu. Svaka država je dobila na raspolaganje upravljanje svojom nacionalnom domenom, koja se vrlo lako raspoznaje po kratici države. A upravo po njoj će korisnici odmah prepoznati o kojoj državi se radi i na taj način i prije posjeta nekoj web stranici znati što ih očekuje. Na primjer, bavite se prodajom kosilica i vaša web stranica se nalazi na adresi kosilice.hr. Kada netko upiše pojam “kosilica” u tražilicu, dobit će niz rezultata. Ako je većina na nekim globalnim domenama (com, net i sl.) i ako vidi vašu stranicu, vjerojatno će kliknuti baš na vašu zbog te oznake hr, odnosno znat će da se radi o stranici za hrvatsko tržište.

Naplatne i besplatne hr domene

Domena hr dostupna je u dvije varijante:

  • naplatna
  • besplatna

Za besplatnu postoje određena pravila koja treba zadovoljiti vezana uz njezin naziv te je moguća samo jedna po korisniku. Naplatna je zapravo vrlo slična globalnim domenama i gotovo da ne postoje neka posebna ograničenja po pitanju njezine registracije. Upravo zbog toga se mnogi češće odlučuju za tu naplatnu varijantu.

Provjera domene

Prije nego registrirate bilo koju domenu hr, potrebno je izvršiti provjeru, odnosno potrebno je provjeriti je li slobodna. Ne mogu postojati dvije potpuno iste hr domene, odnosno ne mogu imati potpuno isti naziv. Zato se prije svake registracije, putem bilo koje tvrtke, vrši provjera. Ako je slobodna, možete nastaviti s registracijom. Ako pak nije, dobit ćete prijedloge sličnih alternativnih naziva, ili možete pokušati ponovo s nekim vašim novim nazivom.

U toj kategoriji: