October 20, 2021

Fakultet

Informacije iz svih područja

Kapa vašu glavu čuva

Kapa je mekano pokrivalo za glavu koje je napravljeno od tkanine, vune, kože ili krzna, a nosi se u svrhu zaštite od hladnoće, vjetra i sunca. Nerijetko se nosi i iz modnih, vjerskih, socijalnih ili profesionalnih razloga (kao dio uniforme). Kapa je danas sastavni dio nekoliko regionalnih hrvatskih narodnih nošnji poput dalmatinske i ličke nošnje  (dalmatinska i lička kapa). 

Trgovine s raznim modnim dodacima su danas prepune različitih modela pa ako ste u potrazi za idealnim modelom, imat ćete vrlo velik izbor pred sobom.

Podrijetlo kape

Kada govorimo o povijesti klasične kape, važno je reći kako njezino podrijetlo seže u doba drevnih carstava. Naime, još u starom Egiptu je kapa korištena kao pokrivalo za glavu, u Perzijskom i Rimskom carstvu bilježimo postojanje pokrivala za glavu koja su izrađena od vune i stožastog oblika koji su imali zakrivljeni vrh (tzv. frigijska kapa). 

Kape

Trgovine s raznim modnim dodacima su danas prepune različitih modela

Frigijska kapa je kasnije postala poznata kao kapa slobode jer su ju nosili robovi kojima je dana sloboda. U vrijeme drevne Grčke bila je vrlo popularna upotreba kape naziva pilleus koja je predstavljala jednostavnu kapu načinjenu od vune u obliku krune.

Pročitajte sljedeći članak: Neizostavan dio svake ženske kozmetičke torbice

Kada govorimo o make up-u i kozmetici, tada je važno znati da postoje neki proizvodi koji su jednostavno neizostavan dio svake kozmetičke torbicu poput maskare, pudera u prahu ili kamenu, ruža za usne te olovke za oči, najčešće one u crnoj boji.

Ženske verzije kape i vojna svrha

Upotreba kapa, pokrivala za glavu i velova kod žena je postala popularno između 15. i 19. stoljeća. Razlog nošenja ženske kape i ostalih pokrivala za glavu bio je skrivanje kose. Početkom 20. stoljeća dolazi do trenda nošenja uskih kruna na glavi koje su podcrtavale bob frizure, dok je korištenje cilindara postalo sve rjeđe. 

Istovremeno, oblici i modeli šešira se počinju mijenjati na način da njihova kruna postaje manja i jednostavnija. Osim što su ih nosile žene, kape su sredinom 20. stoljeća postale i dijelom vojske. Naime, uz pomoć različitih kapa su se identificirale vojne skupine. Danas popularne beretke pojavile su se upravo u vojsci i to u Vijetnamskom ratu sredinom 20. stoljeća. 

Brojne varijacije

Danas postoje brojne varijacije kapa pa je tako klasična kapa karakteristična po tome što ima svoju krunu, odnosno što je njezina gornja zakrivljena struktura prilagođena obliku lubanje, dok je karakteristika šešira pak njihov obod. Ostale vrste kapa mogu imati i vizir koji može biti vezan gumbima, mašnama i nekim drugim dodacima. Evo pregleda većine vrsta ovog pokrivala za glavu:

 • Beretka
 • Beanie
 • Chullo
 • mornarska kapa
 • fes
 • frigijska kapa
 • ravna kapa
 • Boshi
 • krzneni šešir
 • šubare
 • šiljasta kapa
 • klasični šešir

Zato, zaputite se u trgovini koja ih prodaje uz odjeću ili specijalizirani trgovinu kapama te pronađite idealnu za svoju glavu.

Čitajte i sljedeći članak:
Smiješne majice – nema kraja zabavi

Smiješne majice su neiscrpan izbor zabave za ljude svih dobi i pružaju neodoljivu priliku da nasmiješite sebe i druge oko sebe. 


U toj kategoriji: