July 2, 2022

Fakultet

Informacije iz svih područja

Gnojiva pomažu u uzgajanju biljaka

Bilo da imate travnjak, vrt ili se pak bavite uzgojem, sigurno znate važnost pravilnog gnojenja. Brži rast i bolji urod osigurani su ako svoje biljke gnojite pravilno, a za zeleniji i uredniji travnjak, gnojiva morate koristiti pravilno i pametno, u pravi trenutak u godini.

O pravilnoj upotrebi ovih dodatka za rast biljaka napisane su brojne knjige pa se uvijek možete dodano educirati. A također i u specijaliziranim trgovinama za vrtlarstvo možete dobiti korisni savjete od prodavača.

Pametno planirajte korištenje gnojiva

Planirate li koristiti gnojiva, prije svega morate dobro isplanirati godišnji plan, no u obzir morate uzeti i vremenske prilike s kojima se susrećete. Odabir gnojiva za biljke ovisi o tome koje biljke uzgajate, a općenito govoreći najbolje je gnojiti u proljeće. Gnojiva za travnjak ili neku cjelogodišnju biljku, možete upotrebljavati i u jesen kao pripremu za zimsko vrijeme.

U svakom slučaju, treba izbjegavati korištenje gnojiva u ljeto ili pak kada su visoke temperature, jer nedostatak vode u kombinaciji s visokim temperaturama i gnojivom može negativno utjecati na rast biljke, pa čak i do te razine da uništi biljku.

Odaberite kvalitetno gnojivo

Na tržištu se danas mogu pronaći dvije vrste gnojiva:

  • Umjetna
  • Organska

Općenito, čak i ako se radi o gnojivima istog sastava, umjetno i organsko polučit će različite rezultate. Trebate li svoju biljku nahraniti brzo, kako bi što prije krenula u rast, potražite umjetno gnojivo, jer ono omogućuje naglo ispuštanje hranjivih tvari.

Ipak, ako su temperature visoke ili pak tražite stabilniju prihranu za biljke, odaberite organsku varijantu. Ova vrsta hranjive tvari ispušta postepeno, pa nećete odmah primijetiti drastičnu razliku u rastu. No ipak, ove je dugoročnije i sigurnije rješenje, jer će omogućiti jednoličan i ujednačen rast biljke kroz vrijeme.

Potrebni spojevi za rast biljaka

Gnojiva najčešće u sebi sadrže tri glavna spoja za rast:

  • dušik,
  • fosfor
  • kalij
  • Uz to, također mogu sadržavati i dodatne elemente poput kalcija, sumpora i magnezija te spojeve poput bora, mangana, željeza i cinka u tragovima. Svi ti spojevi bitni su za rast i oplodnju biljaka, no omjeri u kojima su ovise o tome o kojoj se biljci radi. Uz to, važno je da biljka ima dovoljno vode za rast. Koristite li gnojivo nemojte zaboraviti zalijevati biljku (ako nema dovoljno kiše), jer je glavni način za apsorpciju tvari iz gnojiva upravo preko vode.

Sustavi za zalijevanje vrta. Da bi usjev bio stvarno dobar potrebno je osigurati odgovarajuće zalijevanje.  Čitajte više …

U toj kategoriji: