September 26, 2021

Fakultet

Informacije iz svih područja

Važnost igre u razvoju djece

Iako mnogi igru pa tako i društvene igre poistovjećuju s bezbrižnošću i zabavom, one ujedno mogu biti i edukativne pa možemo reći kako igra i edukacija u sintagmi edukativne igre nipošto ne isključuju jedna drugu. 

Naime, kroz njih djeca uče da ponekad pobjeđuju, a ponekad gube, uče se nositi s uspjehom i razočaranjem te se kroz njih ujedno i potiče njihov kognitivni razvoj. Naime, čak i najjednostavnije edukativne društvene igre uključuju neku vrstu strategije, brojanja, prepoznavanja boja, podudaranja i slično. 

Kroz njih djeca uče da ponekad pobjeđuju, a ponekad gube, uče se nositi s uspjehom i razočaranjem te se kroz njih ujedno i potiče njihov kognitivni razvoj.

Razvoj fine motorike 

Kada se spominju klasične edukativne društvene igre za djecu, mnogi će se sjetiti domina. Uz dodatak životinjskih motiva pa je odličan izbor za upoznavanje djece s poznatom i klasičnom varijantom. S jedne strane domino pločice je broj, dok se s druge strane nalaze naslikane životinje. 

Igrajući ovu igru, djeca razvijaju finu motoriku jer je cilj poredati sve životinje po brojevima, a da pri slaganju toga niza nijedna domino pločica ne padne, rušeći nakon toga cijeli niz.

Za motoriku i koncentraciju

Jedna vrlo zanimljiva edukativna društvena igra za vježbanje koncentracije i strpljenja je Mikado. Osim koncentracije i strpljenja, Mikado također razvija i:

  • Motoriku
  • Potiče na razmišljanje

Sastoji od 41 štapića od kojih je svaki različito označen. Štapići se izvlače jedan po jedan iz rasutog kupa, a cilj igre je izvući jedan štapić bez pomicanja ili dodirivanja drugih štapića. Igrač koji u igri skupi najviše bodova označenih na štapićima je pobjednik.

Edukativne igre za male matematičare

Ukoliko vaše dijete pokazuje interes za matematiku, odličan izbor za učenje matematike kroz igru je Reli. Reli je edukativna društvena igra koja potiče djecu na razmišljanje i to ono matematičko razmišljanje koje podrazumijeva kalkuliranje i računanje. Kako bi dijete bilo pobjednik, odnosno najbrže u igri i osvojilo tri autića, ono mora prikupiti dovoljan broj bodova i prijeđenih kilometara. Ovu igru mogu igrati od dva do pet igrača pa je odlična za obitelji s više djece ili kada djeci dođu prijatelji. Igranjem se podjednako vježba zbrajanje, oduzimanje, množenje i dijeljenje te je odličan izbor za sve male matematičare i one koji to žele postati. 

Bez obzira odlučite li se za neku od ovih gore navedenih ili za neku potpuno treću igru, zasigurno će vaše dijete biti motivirano da je usavrši kako bi ostvarilo što bolje rezultate. 

U toj kategoriji: