March 9, 2021

Fakultet

Informacije iz svih područja

Tepisi za auto mogu se kupiti na raznim mjestima

Tepisi za auto danas se dobivaju uz gotovo svaki novi automobil i gotovo da se mogu nazvati serijskom opremom svakog automobila. Služe kako bi zadržavali prljavštinu koju unosimo na obući u automobil.

Gumeni i tekstilni tepisi za auto

Osnovna podjela tepiha za auto je na gumene i tekstilne. Gumeni tepisi za auto ne izgledaju vrlo atraktivno, ali taj nedostatak nadoknađuju vrlo jednostavnim održavanjem. Vrlo jednostavno
ćete ih očistiti pod jačim mlazom vode. Budući da ne propuštaju vodu, lako ćete ih oprati u isto vrijeme kad perete i automobil. Uglavnom su dostupni u crnoj boji. Raspon cijena u nekim trgovinama između gumenih tepiha za auto zna biti dosta velik.

Pripazite samo da ukoliko se odlučite za neku od najjeftinijih varijanti, možda dobijete tepihe za auto izrađene od vrlo lošeg materijala, odnosno od gume vrlo loših svojstava. Prije svega to znači neugodan miris koji ćete osjećati još dugo u automobilu. S druge strane, tepisi za auto napravljeni od gume lošije kvalitete neće jako dugo trajati jer će doći do njihova pucanja prilikom vrlo visokih ili niskih temperatura.

tekstilni-tepisi-2

Tekstilni tepisi za auto imaju nešto atraktivniji izgled, ali njega ćete platiti nešto težim održavanjem. Tekstilni tepisi za auto se teže održavaju zato što im se često prljavština duboko zavuče u tkaninu pa ju je teško odstraniti. Najjednostavniji način odstranjivanja je u tom slučaju usisavač, iako ponekad ni on ne može potpuno odstraniti sve što se nakupilo.

Tipski i univerzalni tepisi za auto

Osim što mogu biti gumeni i tekstilni, tepisi za auto mogu biti i univerzalni i tipski. Univerzalne ćete moći postaviti u bilo koji automobil, a o tome koliko dobro će pristajati ovisi marka i model automobila. Nekim modelima će ovi tepisi pristajati točno po mjerama, dok će kod nekih biti nešto duži ili kraći.

Takvih problema nećete imati kupite li tipske tepihe za auto. Oni su rađeni točno po mjerama za svaki određeni model auta pa će u svaki savršeno pristajati. Tipski tepisi za auto prodaju se u specijaliziranim trgovinama s auto-dijelovima dok ćete univerzalne pronaći na raznim mjestima, poput benzinske postaje, raznih manjih trgovina i slično.

U hlađenju motora veliku ulogu imaju termostati. Auto termostat služe za skraćivanje kruga cirkulacije rashlađivanja tekućine u periodu zagrijavanja motora.  Čitajte više …

U toj kategoriji: