March 9, 2021

Fakultet

Informacije iz svih područja

Spremate li se u planine? Potrebni su vam lanci!

Jedni vole ljeto, drugi zimu. Svatko se sam odluči. U Hrvatskoj imamo četiri godišnja doba. Trenutno prelazimo u zimski period hladnoće na što ne možemo utjecati. Kada su temperature iznimno niske, na cesti moramo biti veoma pažljiviji vozači. Ne smijemo zaboraviti da je od 15. studenog do 15. travnja (u Sloveniji do 15. ožujka) potrebno imati zimsku opremu, što znači da automobili moraju imati zimske gume. Bez obzira nalazite li se u visinskim predjelima ili ne, u prtljažniku je uvijek dobro imati lance za snijeg. Zašto? Lanci za snijeg dobro dođu kada se na kolniku nalazi velika količina snijega ili ako ste zapeli u snijegu ili na ledu. Lanci za snijeg su odlični za vožnju po zaleđenom kolniku ili kolniku prekrivenim snijegom.

lanci-snijeg

 

Lance za snijeg ne smijemo koristiti bilo kada

Vrlo je važno znati kada se lanci za snijeg uopće smiju koristiti. Nije poželjno da se neprestano koriste jer se na taj način uništavaju gume i kolnik. Lance za snijeg koristimo samo kada su neophodni i ne možemo voziti bez njih, a to znači kada na kolniku vladaju ekstremni uvjeti. Osim toga, lanci za snijeg vrlo su neudobni za vožnju i uzrokuju buku, a to sigurno ne želimo podnositi ako nije nužno potrebno.

 

Jesu li lanci za snijeg potrebni?

Odgovor je da. Lanci za snijeg su neophodni kada je najavljen snijeg. Nikada ne znate što se može dogoditi na cesti, odnosno kada će pasti toliko snijega da ćete morati voziti iznimno oprezno ili upotrijebiti lance. Odlučiti se možete za tekstilne ili obične lance za snijeg. Važno je samo da sigurno stignete do cilja.

U toj kategoriji: