May 17, 2022

Fakultet

Informacije iz svih područja

Raste popularnost kriptovaluta

Ako ste u posljednjih nekoliko godina barem malo pratili što se događa u informatičkom svijetu, zasigurno ste čuli i za kriptovalute. One su aktualne već više od 10 godina, no tek u posljednjih nekoliko godina doživjele su ekspanziju i postale vrlo zanimljive mnogima. A tome je najviše pridonijela najpopularnija kriptovaluta, Bitcoin, čija je vrijednost tijekom ovih godina rapidno narasla. 

O kolikom rastu je riječ govori i činjenica da ste u prije desetak godina u njega uložili oko 100 dolara, danas biste već bili milijunaš. Tako velikim rastom ne može se pohvaliti niti jedna dionica, fond ili nešto slično.

 Kriptovalute

Kriptovalute su aktualne već više od 10 godina, no tek u posljednjih nekoliko godina doživjele su ekspanziju

Opće informacije o kriptovalutama

Kriptovalute se temelje na matematičkom pristupu zaštite informacija. Sama riječ “kripto” dolazi od eng. “crypto” što je kratica za šifriranje, kriptiranje. Kriptovalute danas možemo promatrati kao digitalne valute, odnosno digitalni novac koji je kreiran na digitalni način te se isto tako digitalno može i koristiti kao sredstvo plaćanja. Kriptovalute su zanimljive zbog načina na koji funkcioniraju. Naime, one postoje samo online te ih ne nadzira nikakva centralna banka. 

Blockchain

Krenete li istraživati nešto više o kriptovalutama, u svakom tekstu će se sigurno spomenuti i blockchain. On se može promatrati kao neka javna knjiga u kojoj se zapisuju sve transakcije povezane uz kriptovalute. Svaki zapis se zapisuje kao jedan slijed, odnosno sadrži više šifri koje se zapisuju jedna iza druge i na taj način se stvar lanac (chain) blokova (block). Upravo zbog toga što se formira lanac, raniji podaci se ne mogu mijenjati jer bi to poremetilo strukturu lanca. 

Bitno je napomenuti da se blockchain ne nalazi samo je jednom mjestu već kod svakoga tko posjeduje neku kriptovalutu, a nakon toga se sinkronizira među svim umreženim računalima.

Trgovanje kriptovalutama

Danas se kriptovalutama možete i trgovati na tržištima. Na taj način nećete posjedovati određenu količinu neke kriptovalute, već ćete trgovati na njezinu cijenu, odnosno na to hoće li cijena rasti ili padati. S obzirom na česte velike oscilacije u cijenama, trgovanje kriptovalutama može biti vrlo profitabilno.

No, isto tako kako brzo možete ostvariti neku veću zaradu ako dobro procijenite smjer u kojem će cijena neke kriptovalute otići, isto tako možete i vrlo brzi napraviti veći gubitak. Zato ulažite oprezno i ulažite uvijek onoliko novca koliko ste spremni izgubiti, u slučaju da trgovanje ne krene onako kako ste zamislili. 

Čitajte i sljedeći članak:
Porezi u Hrvatskoj za otvaranje tvrtke

Odličan poslovni korak može biti otvaranje tvrtke u Hrvatskoj, koje je moguće bez obzira jeste li državljanin ili ne.


U toj kategoriji: