May 17, 2022

Fakultet

Informacije iz svih područja

Predstavite se domaćem i stranom tržištu

Internet je mnogim malim tvrtkama ili obrtima itekako na bolje promijenio način poslovanja. Naime, u početku mnogi nisu odmah shvatili kojom brzinom se internet razvija i njegov veliki potencijal. Oni koji su ga ipak bili svjesni, odavno su na njega postavili svoje web stranice te se na taj način predstavili potencijalnim novim klijentima.

Internet je svima omogućio da se na jednostavan način predstave i na domaćem i stranom tržištu. I veliku uloge u tome ima odabir odgovarajuće domene. Mnogi tome ne pridaju puno pažnje, a nisu ni svjesni potencijala.

Domene za strano tržište

Ako je vaš primarni fokus poslovanja usmjeren na strano tržište, onda su globalne domene idealne za vas. One su lako prepoznatljive po esktenziji, odnosno dijelu koji je od samog naziva domene odvojen točkom. Najpopularnija je svakako com ekstenzija. No, upravo zbog te njezine velike popularnosti je teško pronaći i registrirati neku slobodnu domenu.

Naime, jedan od glavnih uvjeta kako biste domenu mogli registrirati je da je ona slobodna, odnosno da je netko već prije vas nije registrirao. Budući da su one s com ekstenzijom vrlo popularne, možda nećete pronaći slobodnu baš onu koja vam je potrebna. No, onda se možete odlučiti za neku drugu ekstenziju, poput net, info, eu i sličnih.

Domene za domaće tržište

Iako to nije posebno definirano, domenama za domaće tržište se uglavnom smatraju one nacionalne, odnosno one čija ekstenzija završava s oznakom određene države. Primjerice, hrvatska nacionalna domena ima ekstenziju hr. Moguće je odabrati između dvije vrste: 

  • besplatne 
  • naplatne

Svaka vrsta ima svoje prednosti i mane i svakako prije registracije provjerite koja vam više odgovara. Nakon što svoje web stranice postavite na neki hosting i dodijelite im jednu od registriranih domena, posjetitelji će polako pristizati. A zašto je dobro imati nacionalnu domenu ako vam je primarni cilj doći do domaćih posjetitelja? Kada netko negdje čuje za vaše web stranice i vidi ekstenziju hr, odmah će pomisliti da je riječ o domaćim web stranicama i posjetit će ih ako smatra da bi ga mogle zanimati.

Kada vidi ekstenziju poput com, net i sličnih, ne može sa sigurnošću znati o kakvim se web stranicama radi pa ih možda neće niti posjetiti.

Želite li otvoriti tvrtku u Hrvatskoj? Onda si pročitajte članak na temu otvaranje tvrtke u Hrvatskoj.

U toj kategoriji: