May 17, 2022

Fakultet

Informacije iz svih područja

Bivši pušač savjetuje kako prestati pušiti

Većina bivših pušača složit će se da je prestanak pušenja složen proces koji zahtijeva mnogo volje, truda, strpljenja, upornosti i vremena. Koliko je u svemu tome bitna „pomoć“ raznih preparata i spravica protiv pušenja? Bivši pušač otkrio nam je što je zapravo važno u samom procesu prestanka pušenja, koje su najbolje metode za prestanak pušenja i što treba biti motiv u ovom procesu.

„Nakon 35 godina pušenja, posljednjih godina i po dvije kutije dnevno, odlučio sam da moram prestati. To je odluka o kojoj se ne razmišlja, koju jednostavno doneseš i znaš da je ispravna. Ranije uopće nisam planirao da bih prestao pušiti, jednostavno to je bio moj porok u kome sam uživao“, priča Ivan, koji je nedavno „proslavio“ godišnjicu nepušačkog života.

Ivan je svoju odluku donio jedno jutro, dok je palio četvrtu cigaru uz kavu prije posla.

„Tada sam prvi put primijetio da mi je muka od cigareta. Osjećao sam nesvjesticu i bilo mi je loše. Posljednjih par godina počeo sam da kašljem, ali tome nisam pridavao preveliku pažnju. Nakon ovog jutra dobro sam se zamislio. Imam skoro 60 godina, ako ovako nastavim koliko još ću živjeti?! Htjeli mi priznati ili ne, pušenje skraćuje život. Nisam želio da se moji unuci ne sjećaju svog djeda, ili da me pamte po oblaku dima koji je uvijek bio oko mene“, opisao je Ivan svoj prijelomni trenutak za prestanak pušenja.

Kako prestati pušiti u 3 koraka

Nakon tog jutra kada mu je bilo loše od pušenja, prošlo je godinu dana. Ivan od tada nije ispušio niti jednu cigaretu. Snažna volja ili jaka pomoć? Otkrio je svima koji još uvijek puše i žele se riješiti cigareta.

„Pročitao sam da je suština u takozvanom ‘reprogramiranju’ mozga. Što zapravo i ima smisla. Nitko od nas nije pušač od rođenja, znači da pušenje nije ugrađeno u naš mozak. Samo je potrebno uvjeriti sebe i svoj um da mi to zapravo možemo i želimo. I možda još važnije, pronaći preokupaciju koja nam neće dati da razmišljamo o cigaretama“, objašnjava Ivan.

Njegov proces prestanka pušenja trajao je oko tri tjedna, a prošao je kroz tri faze:

Prvi korak – Donošenje odluke kako prestati pušiti! Za ovo vam je potreban jak motiv, ali kada malo bolje razmislite motivi su svuda oko vas. Na primjer, odlučite da želite sačuvati i do 5 000 kuna godišnje i za taj iznos se počastiti jednim egzotičnim putovanjem. Ili neka vam motivacija bude zdravlje – recite si da želite živjeti 10 godina dulje bez cigara nego 10 kraće s cigarama.

Drugi korak – Kada god vas uhvati kriza, a dešavat će se, zamišljajte prednosti koje vas očekuju. Na primjer, moći ćete se baviti fizičkim aktivnostima bez otežanog disanja i brzog umaranja, vaš ten će se proljepšati, lakše ćete disati, manje ćete smrdjeti po cigaretama, imat ćete više novca u novčaniku, prsti i zubi vam neće biti žuti. Poanta je u tome da o ovome razmišljate s intenzivnom željom i vjerovanjem u krajnji ishod. Unaprijed se radujte rezultatima koje ćete vidjeti kroz tri tjedna.

Treći korak – Pronađite si „zamjenu“ za pušenje! U svakoj stresnoj ili napetoj situaciji, kada ste nervozni, kada ste tužni i nesretni, pa čak i kada vam je dosadno posegnete za cigaretama, zar ne? Čovjeku je potrebna nekada utjeha, nekada razonoda i preokupacija. Pronađite nešto što će vama preokupirati misli. Zaokupljenost nečim novim olakšat će vam prebacivanje fokusa s cigareta. Najbolje da ovaj proces započnete u proljeće, kada su mogućnosti mnogobrojne. Tako ćete lakše podnijeti krize, zapravo nećete ih ni osjetiti jer će vaš um biti preokupiran stvarima koje su vam u tom trenutku važnije.  

I za kraj, ako i dalje misliti kako prestati pušiti nije uopće jednostavno potražite pomoć „sa strane“. Na internetu ćete naći veliki broj pomagala, spravica i preparata. Odaberite jedan koji vam se čini najjednostavniji i najsigurniji za korištenje. Uz tri navedena koraka i dodatnu pomoć uspjeh je zagarantiran.

Umetci za kosu. Mi vam možemo ponuditi umetke za kosu koji će dok kažete keks promijeniti izgled vaše frizure. Najbolje od svega, izgledat ćete odlično. Čitajte više …

Implantati bi u pravilu trebali biti doživotni. Imaju trajnost oko 25 godina, ali to im nije maksimalni vijek trajanja.  Čitajte više …

U toj kategoriji: